Skip to main content

Glazba iz kultnog filma Gosti iz galaksije uskoro na vinilu

Kultni klasik domaćeg filma Gosti iz galaksije, kojega je 1981. godine režirao Oscarom nagrađeni redatelj Dušan Vukotić, nakon 36 godina od svoje kino-premijere, ima i glazbenu premijeru.

Piše: 


Soundtrack legendarnoga filma, kojega potpisuje jedan od najvećih domaćih autora filmske glazbe Tomislav Simović, bit će uskoro objavljen na vinilnoj LP ploči u izdanju riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends.

Autorski rad Tomislava Simovića sniman je u zimu 1980. godine i prvi je u potpunosti elektronički soundtrack nekoga dugometražnog hrvatskog i jugoslavenskog filma. Izdanje kojega u ožujku objavljuje Fox & His Friends, otisnuto je u Njemačkoj, na audiofilskom 180-gramskom vinilu. Uključuje i detaljnu opremu: dvostruki omot, rijetke fotografije iz filma, biografije Dušana Vukotića i Tomislava Simovića, uvodnike ugledne muzikologinje Irene Paulus i filmskoga kritičara Željka Luketića, te poseban poster Ksenije Prohaske koja tumači ulogu svemirske heroine Andre. Svjetsku distribuciju preuzela je poznata nizozemska kuća Clone Records.

Za ovo vinilno izdanje odabrane su najvažnije glazbene teme iz filma Gosti iz galaksije. Istraživanje materijala, prvotnu restauraciju i odabir potpisuju Leri Ahel i Željko Luketić, voditelji i vlasnici izdavačke kuće Fox & His Friends. Leri Ahel višegodišnji je radijski profesionalac iz Rijeke, gdje od početaka na Radio Svidu, preko angažmana na Elektrana Radiju, Studiju B i Pioneer DJ Radiju, producira svoju emisiju Mutant Disco Radio Show, koja je doživjela preko 300 izdanja i re-emitira se na brojnim radio stanicama Europe, pa čak i Afrike. Filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić od 1993. godine objavljuje za niz magazina, od Kinoteke i Heroine, pa sve do Filmonauta i Orisa.

Suradnik je i scenarist Hrvatske radiotelevizije, bivši djelatnik kulturne redakcije Radija 101, član žirija brojnih domaćih filmskih festivala i umjetnički direktor Dana hrvatskog filma 2015. i 2016. godine. Autor je kompilacije elektroničke glazbe Ex Yu Electronica III (Subkulturni Azil, Maribor), ko-autor antologije elektroničke glazbe Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989, te kustos izložbi Borghesia: Mi vam ne vjerujemo, Druga strana groznice subotnje večeri: Socijalistička disco kultura, te Vizualni jezik socijalističkog disca. Doktorand je filmologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
{youtube}B748Bo7w2W4{/youtube}
 
Izdavačka kuća Fox & His Friends projekt je udruge Jučer Danas Sutra, platforme za audiovizualna istraživanja iz Zagreba, koja će u svom radu, te posebno u ediciji Zvuk hrvatskog filma, nastaviti objavljivati najznačajnije radove domaćih autora.

dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop