Skip to main content

Burning Man kupio ranč od 3800 hektara za cjelogodišnje evente!

Od male zigote na Baker plaži San Francisca 1986. Burning Man je u 30 godina prerastao svoju inicijalnu funkciju i pretvorio se u toliko mnogo više.

 
Svake godine na tjedan dana u pješčanim dinama Black Rock pustinje u Nevadi 60 tisuća svjetskih stopala zakopa prste u vrući pijesak. Okruženi golemim skulpturama koje te tjeraju da se osjećaš kao da poštu primaš u Liliputu, malen pred veličinom umjetnosti i kreativnom iskrom oslobođenih potencijala, glazbe koja tutnji usahlim krajolikom i sasvim specifičnih pravila dobre volje spram svih ljudi, istomišljenici stvaraju svoj mali svemir. Usred naizgled negostoljubivog, na tjedan dana iz prašine se uzdigne Black Rock City, privremeno zdanje sa svim odrednicama vlastitog zatvorenog gradskog sustava. 

 
Balon radikalne inkluzije, ljubavi, tolerancije, glazbe, umjetnosti, slobode i samoodrživosti buja pod nebom Nevade i ostavlja žrvanj svijeta vani u prašini rugajući se u lice društvenoj cenzuri ili sputavanju onoga što nosiš u sebi.
 
No Burning Manova sestrinska neprofitna organizacija, Burning Man Project, objavila je kupnju Fly Rancha, golemog posjeda od 3800 hektara lociranog 21 milju sjeverno od Gerlacha u Washoe okrugu Nevade. Gerlach se zapravo ponaša kao vrata u Black Rock City. 
 
Do kupnje je došlo jer su se organizatori krenuli češkati po tjemanu nakrivljene glave i pokušali pronaći način kako da se Burning Man institucija izdigne iznad razine eventa, kako bi moglo postati stvarno važno i koliko bi bilo značenje lokacije otvorene čitavu godinu na istim temeljima. Sama neprofitna organizacija nastala je 2012. s ciljem da "amplificira i proširi" samu kulturu koja je nabujala oko Burning Mana pa će se tako na ranču na cjelogodišnjim eventima primjenjivati deset pravila koji vrijede i unutar parametara jednogodišnje manifestacije Burning Mana.

 
U blogu podijeljenom u The Jackrabbit Speaks newsletteru i na BMO stranici organizatori su objasnili:
 
"Možda se pitate: "Što ovo znači za nas? Što mi možemo s ovime?" Odgovor će stići polagano s vremenom. Još smo daleko od definirianja onoga što će se specifično događati na Fly Ranchu, ali nije prerano početi sanjati o potencijalima. Mi smo nadahnuti ovim miljokazom i nadamo se da ste i vi. U ovoj fazi jednostavno sada ima više pitanja nego odgovora."
 
Pa eto, iako konkretne evente i misiju samoga ranča još nemamo generalni ton ove fantastične nove lokacije je da će kliziti membranom lijepog i novog "novih mogućnosti, novih kulturalnih eksperimenata, umjetnosti i inovativnih projekata".
 
Pa izgorili vi nama koji puta u svom plesačkom stažu pod suncem Nevade u ljubavi, umjetnosti i glazbi!
 
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop