Skip to main content
  • alt
  • 19.03.2015.

DEA odobrila studiju MDMA u terapeutske svrhe

 
Čini se da se inicijalna svrha supstance MDMA počinje ponovo vraćati u fokus nakon što je desetljećima bila izgubljena na mračnim podijima.

 
DEA (Drug Enforcement Administration) je napokon poklekula pred nezanemarivom poplavom istraživanja i podataka koji sugeriraju da je MDMA, dakle ne njegovi zagađeni i prljavi nadomjesci koje će vam uvaliti neki sumnjvi tip, legitimna psihoaktivna supstanca koja bi uvelike mogla unaprijediti učinkovitost interakcije psihoterapeta i pacijenta.
 
alt
 
 
 
MDMA je i nastala kao lijek koji je trebao pomoći psihoanalitičaru da sruši barijere i zaliječe kognitivne poremećaje poput PTSP-ja. No kako je s psihijatrijskih kožnih kauča prešla među betonske zidove raveova, 1985. je kalsificirana kao “Scheduele 1 Narcotic” i time je njeno korištenje postalo potpuno ilegalnim.

Ovo je ujedno i tema filma, MDMA: The Movie” čiji cilj je podsjetiti ljude kako je sve započelo, prije no što se slika zamutila akumuliranjem incidenata povezanih s njenim nadomjestcima.

 
alt
 
Odobrenje je stiglo nakon što je MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) završio drugu fazu svojih kliničkih istraživanja:
 
“2010. malo USA istraživanje terapije potpomognute MDMA-om u liječenju PTSP-ja zaključilo je da 83% onih koji su liječeni ovim lijekom nije više pokazivalo simptome PTSP-ja. Studiju je proveo MAPS. Istražvanje koje je uslijedilo, objavljeno 2012., pokazalo je da je većina subjekata trajno ostala slobodna od simptoma i nitko od njih nije prijavio nikakve štetne učinke po inicijalnom uzimanju MDMA. Istraživaći su objavili da ovi rezultati potvrđuju tvrdnju da MDMA-om potpomognuta psihoterapija može imati trajne učinke nakon samo nekoliko tretmana.”
 
Strah i zabrinutost onih koji se ne slažu potaknut je nerazumijevanjem samog procesa. Pretpostavljaju da će se MDMA koristiti kao klasični antipsihotik ili antidepresiv, ali ona će služiti samo za pojačavanje interakcije s terapeutom, pacijent neće nositi kući nikakve količine niti imati pristup lijeku izvan terapije.
 
alt
 
Još jedna zabluda je da studiji može pristupiti bilo tko, no realnost je da je proces selekcije rigorozan i da su prihvaćeni samo oni kandidati kod kojih su se ostali tretmani i lijekovi pokazali neučinkovitima i koji zaista više nemaju izbora.
 
Supstance uvrštene pod Scheduele 1 smatraju se onima koji nemaju nikakv benefite i “i uzrokuju snažnu psihičku i fizičku ovisnost”. No čini se da medicinska uporaba MDMA, baš kao i medicinska marihuana, sve više počinju stvarati pukotine u zakonskoj crno-bijeloj klasifikaciji supstanci i da se zbog nerazumijevanja i straha veliki broj oboljelih pljačka za mnogo sretnije i lakše sudbine. No neki novi vjetrovi pušu izgleda da se na horizontu ipak razdanjuje.
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2