Skip to main content
  • alt

Hawtin, sake i samuraji – zvuči kao priča

Kleknite na pod, uzmite šalicu, poklonite se i nagnite. Richie Hawtin već jest i od toga trena nadalje počinje njegova sake priča. 

 
Ova sake priča, započeta samo redak iznad, dobila je prekrasnu krunu jer je Hawtinu dodijeljena titula “Sake Samurai” koju za ekstreman doprinos u promoviranju ovog, za Japan specifičnog, pića i same japanske kulture dodjeljuje Japan Sake Brewers Association. Udruga je to koja postoji od 2004. kako bi štitila japansku kulturu i njene tradicije.
 
Primarni razlog zbog kojeg je baš Hawtin postao samuraj ove godine je njegovo osnivanje organizacije ENTER.SAKE koji je započeo pomalo neobično. Kroz 20 godina putovanja našom velikom plavom loptom Richie se sudario sa svakojakim kulturama, ali baš ona japanska sjela je poput puzle u njegovu estetiku i životnu filozofiju. Tada je odlučio osnovati organizaciju u sklopu svog već popularnog klupskog koncepta ENTER

alt

 
Osjetio je neobičnu nit koja povezuje nezavisnu elektroničku glazbenu scenu, koja je uvijek u opasnosti da je pregazi komercijalna parna lokomotiva teške medijske mašinerije, i malih obiteljskih gospodarstava koja proizvode najdragocijeniji sake  i u opasnosti su od velikih korporacija koje prodaju jeftina razvikana alkoholna pića. 
 
Možda je Hawtin sam najbolje objasnio svoju povezanost s ovim toplim eliksirom riječima: 
 
“Sake industrija bila je ispunjena malim obiteljskim pecanama od kojih je svaka slijedila svoj distinktivni stil i pažljivo i kreativno promislila o svakom koraku proizvodnje, baš kao što se naši najdraži labeli posvećuju određenom zvuku i jedinstvenoj estetici. Istodobno sam naučio kako je domaća japanska sake industrija u padu jer toliko mladih ljudi relocira svoje preference na pivo, vino, koktele i druga alkoholna pića. Time su mnoge pecane, neke od njih sa poviješću od nekoliko stotina godina, prisiljene zauvijek zatvoriti svoja vrata. Ovo mi je dalo ideju kako bi mogao nekako spojiti svoju ljubav (i znanje) elektroničke glazbene scene i svijet japanskog sakea i ( na svoj način) pomogao revitalizirati sake industriju kao i uvesti svoje fanove i kolege u svijet japanskog sakea i japanske kulture… Želim nastaviti svoju podršku obrtnicima diljem svijeta koji slijede svoj vlastiti put kako bi stvorili nešto jedinstveno i drugačije”.
 
Čestitamo gospodinu Hawtinu i pozdravljamo inicijative u kojima dvije lijepe priče nađu svoja sjecišta. Živjeli i bottoms up!
 
sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web