Skip to main content
  • alt
  • 3.07.2015.

I Dream Of Wires u Berlinu

Već neko vrijeme u radionici elektroničkih ljubavnika kuhao se dokumentarac koji istražuje ulogu tehnologiju u suvremenoj glazbi.

 
Nezavisni dokumentarac "I Dream Of Wires" posebno se koncentrirao na povijest uspona, pada i ponovnog rođenja modularnog sintisajzera. Prije službenog izdavanja u kolovozu MONODUO FILMS i MOBILE KINO predstavljaju posebnu projekciju u Berlinu 28. srpnja, nakon koje će uslijediti nastup legendarnog Mortona Subotnicka kojeg će pratiti njegov dragi višegodišnji suradnik, video umjetnik Lillevan. Zajedno će predstaviti FROM SILVER APPLES OF THE MOON TO A SKY OF CLOUDLESS SULFUR REVISITED:VI, što će ujedno označiti i Subotnickovo prvo live pojavljivanje na prostoru Njemačke od 2011.

alt

 
Subotnickov doprinos elektronici neosporan je. Kao dio San Francisco Tape Music centra odigrao je ključnu ulogu u razvoju Buchia modularnog sintisajzera. Naoružan svojom Buchiom Sobotrnick je 1967. snimio legendarni LP, SILVER APPLES OF THE MOON,  koji je bio prvi u potpunosti elektronički album naširoko prihvaćen od publike.

 

U samome dokumentarcu uz živuću legendu naći će se i Trent Reznor (Nine Inch Nails), Gary Numan, Vince Clarke (Erasure), kao i suvremeni umjetnici elektroničke glazbe, Carl Craig, James Holden i Legowelt uz proizvođače sintisajzera Doepfer, Modcan i Make Noise. Film će posjetiteljima predstaviti redatelj Robert Fantinatto, koji će se Subotnicku nakon projekcije pridružiti na otvorenom panelu. Posjetitelji će moći popričati s njima i pitati sve što ih zanima o povijesnim korijenima elektroničke glazbe s onima koji su početke živjeli.

alt

 
Kroz praćenje jednoga instrumenta ujedno se prikazuje i povijest elektroničke glazbe kao cjeline od same zore elektronike i prvih eksperimenata s novim zvukovima. Film je posebnu pažnju posvetio načinu na koji je tehnologija promijenila glazbu i gleda na sintisajzer kao na onaj koji nije samo običan instrument već esencijalni alat kojim se razvila jedna čitava subkultura.
 
Na prview filma možete skoknuti ovdje, a ne uspijete li se zateći u Berlinu morat ćemo pričekati dok u punoj sili ne stigne i u LIjepu Našu.
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2