Skip to main content
  • alt

Modificirani ecstasy uspješno ubija stanice raka

Modificirani ecstasy bi mogao postati lijekom za neke vrste rakova koji napadaju krvne stranice poput leukemije, limfoma i mijeloma.

 
Naime, nedavna testiranja pokazala su da modificirani ecstasy vrlo učinkovito ubija kancerogene stanice u epruveti, a sami rezultati  istraživanja objavljeni su nedavno časopisu Investigational New Drugs. Podsjetimo  kako je još 2006. godine na Sveučilištu u Birminghamu otkriveno da opojna ilegalna droga ecstasy, ali i antidepresivi poput Prozaca, teoretski mogu zaustaviti širenje raka. Problem je bio u tome što su za tretman bile potrebne količine koje ljudsko tijelo ne može podnijeti. 
 
Sveučilište zapadne Australije ozbiljno je prionulo poslu modificiranja te droge i zabilježili su zapanjujući uspjeh: povećali su učinkovitost ubijanja stanica koje su zahvaćene rakom za sto puta i ujedno smanjili toksičnost te droge za mozak.  Zahvaljujući izuzimanju pojedinih atoma iz molekule ecstasyja, sada se umjesto doze od, primjerice, stotinu grama ecstasyja pacijentu može dati jedan gram te droge da bi se postigao željeni učinak. 
 
Znanstvenici su prilikom testiranja na krvi u epruveti uspjeli izbrisati čak sto posto bolesnih stanica, koje se od zdravih razlikuju po osjetljivosti. Nakon što dođu u doticaj s poboljšanim ecstasyjem, njihove se membrane raspadaju, dok su zdrave stanice otpornije na njega.  Nažalost, navode kako im predstoje još testiranja na životinjama i ljudima, te smatraju da će se pacijenti oboljeli od leukemije, limfoma i mijeloma ecstasyjem moći liječiti tek za nekoliko desetljeća. 
 
brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web