Skip to main content
  • 25.09.2016.

Pioniri elektroničke scene koji više nisu s nama – I. dio

Scenu su do sada napustili mnogi njeni pioniri i inovatori.

Piše: 


U prvom našem pregledu dotaknuti ćemo se petorice elektroničkih glazbenika koji nažalost više nisu s nama: Mark Spoon, Colin Faver, Aaron Carl, Guru Josh i Mark Bell.

1 Dosta je šokantna bila vijest da nas je 2006.g. napustio Mark Spoon, inače pionir njemačkog trancea, tvorac velikih hitova iz tog žanra i jedna polovina dvojca Jam & Spoon. 1992.g., remixirao je single "Age Of Love" a 7-8 godina kasniije pod aliasom `Storm` napravio je niz dance chart hitova od kojih nam je u sjećanju ostao "Time To Burn" iz 2000.g.
{youtube}Jzzd12we-fs{/youtube}

2. Legendarni DJ, producent, remixer i tekstopisac iz Detroita, Aaron Carl, preminuo je 2010.g. u bolnici od srčanog udara. Opisuju ga kao vječitog borca u glazbi, legendu plesne scene Detroita koji je karijeru započeo 1996.g. potpisavši za Soul City Records, etiketu u vlasništvu Mike Banksa iz Underground Resistancea. Mad Mike ujedno mu je bio i mentor.
{youtube}yEPDWCDzN-o{/youtube}

3. Mark Bell je preminuo 2014., a slovi kao pionir britanske elektroničke scene, član bivšeg dua LFO i glazbenik čije je ime zapisano u klupskoj povijesti davno prije njegove smrti. Bell je poznat po produkciji albuma za Björk (Homogenic i Biophilia) i Depeche Mode (Exciter). Dolazi iz engleskog Leedsa, a kao jedna polovica dua LFO zajedno sa Gez Varleyem početkom 90-tih, zaslužan je za podizanje elektroničke scene na sjeveru Engleske, točnije u Sheffieldu.
{youtube}IVVFtzgvxoo{/youtube}

LFO su pioniri tvrđeg techna sa izraženim bass linijama, IDM-a i acid housea od kraja 80-tih do sredine 90-tih godina. Taj jedinstveni techno protutnjao je kroz cijeli sjever Engleske. Jedni su od prvih izvođača koji su potpisali za WARP Records, izdavačku kuću osnovanu 1989. upravo u Sheffieldu.
{youtube}GBOrq28tYKI{/youtube}

Dvojac je producirao himnu rave kulture nazvanu LFO, koja je dosegla 12. mjesto na britanskom chartu 1990.g., a autori su i tri studijska albuma od 1989. do 2003.g. Gez Varley je napustio LFO 1996.g., pa je Bell ostao jedini član LFO-a.
{youtube}HROMVIHGpLE{/youtube}

4. Velika Britanija je 2015. izgubila jednog od najstarijih techno i house DJ-a. Colin Faver je postao jedan od prvih DJ-a spomenutih žanrova ikada i preuzeo rezidenciju u Londonskom Camden Placeu od 1982. do 1988. Pamti ga se i kao osnivača Kiss FM-a.
{youtube}b8_lmiqMZOg{/youtube}

5. Prošle godine Paul Walden poznatiji kao Guru Josh preminuo je pod nerazjašnjenim okolnostima u svom domu na Ibizi u 51. godini života. Tvorac je hita "Infinity" s kojim je stekao svjetsku slavu.
{youtube}jzy2dgEUOhY{/youtube}

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2