Skip to main content
  • 30.09.2016.

Pioniri elektroničke scene koji više nisu s nama – II. dio

Kroz ovaj drugi dio serijala "Pioniri elektroničke scene koji više nisu s nama" prisjetit ćemo se još petorice vrsnih glazbenika.

Piše: 

Naslovna foto

Kenny Hawkes


Tako više doznajte o radu ambijentalnog producenta Pete Namlooka koji je surađivao i s Richie Hawtinom; pioniru francuske techno i house scene Didier Sinclairu; legendi britanske house glazbe Kenny Hawkesu; Darryl Pandyu, vokalu s čikaške house scene koji je prije 30 godina oplemenio pjesmu "Love Can`t Turn Around"; Paul Bammeru iz dvojca Bingo Players.
{youtube}PnsWHvd0RMo{/youtube}

PETE NAMLOOK
Cijenjeni njemački glazbenik većinom ambijentalne glazbe, pionir i veteran Pete Namlook. Namlook je u svom produktivnom životu izdao više od 130 albuma s naglaskom na `90., te surađivao s brojnim glazbenicima poput Richie Hawtina, Uwe Schmidt (Atom Hart), Biosphere i Move D., Pascal FEOS-om.
{youtube}NxikdgXexhI{/youtube}

Bio je vlasnik labela FAX +49-69/450464 poznatijeg kao Fax koji je izdao više od 100 CD, izdanja, i vinila u prvim godinama svoje produkcije. Autor je jednog od najpoznatijih singlova "True Colours" po kojem ćemo ga uvijek pamtiti, a njegova glazbeno naslijeđe ostavilo je neizbrisivi trag u razvoju elektroničke glazbe.
{youtube}K93aPRE5-jo{/youtube}

DIDIER SINCLAIR
Radi se o jednom od pionira francuske techno i house scene. Hrvatska publika mogla ga je slušati 2005.g. kada je gostovao u vodičkoj Haciendi. Mogli smo ga slušati i putem francuskog Radia FG gdje je ujedno i obnašao funkciju umjetničkog direktora.
{youtube}68H02UzGoRg{/youtube}

KENNY HAWKES
Za mnoge je smrt legende house glazbe došla kao iznenađenje. Odrastao je u Brightonu, "gradiću" odakle dolazi i Fatboy Slim. Kenny Hawkesa su smatrali pionirom i utjecajnom osobom britanske house scene tijekom 80-tih godina prošloga stoljeća. Kenny je početkom ovog stoljeća gostovao i u zagrebačkom OTV klubu na večerima Bodywork.
{youtube}szssqmYweqY{/youtube}

Kenny Hawkesa pamtimo po ploči "Play The Game" s Louise Carverom iz 2003.g. koja je obišla cijeli svijet a vrtili su je znalci od Josh Winka, Jesse Rosea do Gilles Petersona.
{youtube}apIJghSD-qY{/youtube}

DARRYL PANDY
Legenda Chicago house glazbe, vokal Darryl Pandy čiji glas se nalazi u pjesmi "Love Can`t Turn Around" od Farley Jackmaster Funka. Njegovo prisustvo na house sceni vrhunac je doživilo ¸1986. kada je gore navedena pjesma ušla u britanski TOP 10. Također valja spomenuti i radove "Animal Magnetism" te "Climax".
{youtube}5-L1aoHiRN0{/youtube}

PAUL BAMMER (BINGO PLAYERS)
Electro house DJ i producent Paul Bäumer, član nizozemskog dvojca Bingo Players napustio nas je 2013.g. Dvojac Bingo Players najpoznatiji su po svom singlu "Rattle". Traka je prvotno objavljena u 2011. godini i bila je u Top 40 ljestvicama Nizozemske, Francuske, Švedske i Danske. U 2013. godine remake trake doživljava još veći uspjeh i postaje brojom 1 u Velikoj Britaniji te ulazi među top 10 ljestvica u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i u Australiji. Tijekom karijere svirali su na svim većim svjetskim festivalima poput Tomorrowlanda, Ultra Music Festivala ili Electric Zooa.
{youtube}XYgSHOWNE0M{/youtube}

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2