Skip to main content

Pitali smo ZAMP sve u vezi DJ licenci

Zbog sve više upita oko licence ZAMP-a, te kad i u kojim slučajevima DJ treba, odnosno ne treba posjedovati ovu iskaznicu odlučili smo postaviti pitanja i adresirati ih strukovnoj udruzi, te ubrzo i dobili jako korisne odgovore pa Vam ih prepuštamo.

Piše: 


1. KS: Ako imamo jednog, dva ili više neafirmiranih DJ-a, tj onih umjetnika koji tek počinju svirati i nemaju praktički nastupa po klubovima, odnosno žele se na neki način dokopati prvih iskustava, kako i na koji način ZAMP podržava takve izvođače u smislu da im date neke pogodnosti kako ne bi bili kažnjenji za sviranje bez licence a prilikom dolaska vaših kontrolora? Postoji li možda nekakav plan za ubuduće gdje bi ZAMP se brinio i davao poticaj mladima da se bave glazbom?

ZAMP: HDS ZAMP je aktivni promotor zaštite autorskog rada i prava autora, te djeluje u njihovom najboljem interesu ali istovremeno vodi računa i o zadovoljstvu korisnika glazbenih djela u poslovanju, kao što su DJ-i i organizatori priredbi.  

Osobito nam je drago da smo model i visinu naknade za korisnike DJ licenci dogovorili direktno s korisnicima DJ-ima, međusobnim uvažavanjem interesa autora i korisnika tijekom sada već dužeg razdoblja suradnje. Jedan od obaveznih principa rada HDS ZAMP-a primjena je istih uvjeta poslovanja prema istovrsnim korisnicima. U dosadašnjoj praksi često su različiti interesi pojedinih korisnika DJ-a uspješno riješeni i unatoč nedostatku jedinstvenog predstavnika ove grupacije korisnika.

U nedostatku definicije pojma renomirani/afirmirani DJ, koja bi se trebala temeljiti na objektivnim i mjerljivim kriterijima kako bi se otklonila opasnost od nejednakog postupanja prema istovrsnim korisnicima, ne koristimo ovaj pojam kao kriterij u modelu naknade, osim na način da omogućimo popusta DJ-u za pribavljanje prve godišnje DJ licence. HDS ZAMP od 2014. godine omogućuje 25 % jeftiniju godišnju DJ licencu svim DJ-ima koji po prvi puta pribavljaju licencu od HDS ZAMP-a u razdoblju od 01.09. do 31.12. tekuće godine.

2. KS: Ako DJ vrti na pločama glazbu različitih autora mora li imati licencu ZAMP-a?

ZAMP: Svaki DJ koji glazbu priopćava javnosti isključivo s originalnih izvora (CD, vinili) ne mora pribaviti DJ licencu. DJ licencu dužni su pribaviti samo za umnožena glazbena djela sa originalnih izvora.

3. KS: Ako DJ vrti na CD-u/digitalno svoju glazbu, tj. svoju produkciju mora li imati licencu ZAMP-a?

ZAMP: DJ koji glazbu priopćava iz izvora vlastite produkcije, sa snimki na kojima je sam DJ jedini autor niti se ne radi o službenom izdanju, ne mora imati DJ licencu. Važno je da se radi o njegovom originalnom djelu, jer je za korištenje segmenata tuđih djela, remiks ili preradu potrebno odobrenje direktno od autora tih djela.

4. KS: Ako DJ vrti na vinylu svoju glazbu mora li plaćati licencu ZAMP-a?

ZAMP: Vinili su također originalni izvori glazbe, te za njihovo korištenje nije potrebno pribaviti DJ licencu.

5. KS: Ako DJ vrti uživo na analognim ritam mašinama ili digitalnim ritam mašinama glazbu koju u tom trenutku sam kreira i sklada, je li dužan prilikom tog nastupa imati licencu ZAMP-a?

ZAMP: Za glazbena djela koja je DJ stvorio sam u trenutku nastupa, DJ ne mora imati DJ licencu. Ponavljamo, važno je da se radi o njegovom originalnom djelu, jer je za korištenje segmenata tuđih djela, remiks ili preradu potrebno odobrenje direktno od autora tih djela.

Ako imate nejasnoća ili u ovom članku niste dobili odgovor na svoje pitanje, slobodno nas kontaktirajte na urednik@klubskascena.hr pa ćemo u razgovoru s odgovornim osobama ZAMP-a pokušati rješiti i Vaš problem!

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2