Skip to main content
  • 13.06.2016.

Pulse u kojem je stalo preko 50 srca!

U sitne jutarnje sate prije nedjeljnog svitanja u Orlandu, zvukove dobre zabave zamijenili su očajni vapaji strave iz Pulse noćnog kluba.

 
Poznati gay klub pretvorio se krvavu kupku u kojoj je ubijeno preko 50 ljudi i barem 53 ranjeno dok je stotina zadržana kao taoci, a napadač Omar Mateen naposlijetku ustrijeljen. Iako se spekulira o povezanosti s ekstremističkim krakovima kao što je ISIS, roditelji napadača napomenuli su kako ovo nije imalo nikakve veze s religijom već je Omar bio ljut od kada je prije 7 mjeseci vidio dvojicu muškaraca kako se ljube.
 
Nastrano je paradoksalno da iskreni izraz ljubavi kao što je poljubac može postati jedan lepet leptirovih krila koji će u nadolazećih 7 mjeseci uzgajanja mržnje poslati tsunami tuge utječući na stotine i tisuće onih koji su izgubili članove obitelji, prijatelje i ljubavi u kaotičnom homofobičnom izljevu društva na ivici promjene.

 
Desetljećima, od prvih klupski punktova, prvih partyja i rađanja scene LGBTQ zajednica je bila ona koja je uz vlastito oslobođenje sputanosti društvenim normama i traženje onoga što uopće ne bi trebala biti dovedena u situaciju da traži – pravo na to da se ne mora društvu opravdavati za ono koga voli i koga pušta pod plahte, pravo na to da je ljubav ljubav bez obzira na konkretnu aparaturu koju nosiš pod hlačama ili biraš li kročiti svijetom kao muškarac ili žena nevezano za ono što je genetski rulet igrom slučaja odredio – ujedno stajala i kao esencijalni stup noćnog života i klupske kulture dance glazbe. 
 
Klubovi kao što je Pulse postali su simboli i mnogo više no mjesto na koje dođeš protresti skelet. Postali su mjesta inkluzivnog prihvaćanja i sigurnosti, održavanja temeljnih ljudskih prava za sve one koje je legislativa gurala na rubne sfere društva jer se ne uklapaju u stereotipni kalup tvog prosječnog građanina. Postojanje klubova kao što je Pulse i generalna emocija zajedništva, koja je jednako prisutna u svojoj  punini u klupskoj revoluciji posljednjih nekoliko desetljeća i koja je ona koju hvataš kada se s osmijehom spremaš na party, direktno je povezana s globalnim širenjem elektronike i aktivnog i ozbiljnog spašavanja života pružanjem mjesta na kojem se ne osjećaju isključeno onima koji inače ne bi imali kamo.

 
Zato ovaj napad nosi golemu važnost za toliko različitih socijalnih pitanja. Preobraziti na ovaj način mjesto glazbe i zajedništva kao Pulse ili pariški Bataclan je napad na sve ono što se zajedničkim snagama, prihvaćanjem i razumijevanjem gradilo desetljećima bitku po bitku, napad je na temeljnu ljudskost.
 
Pa kako ovi životi ne bi bili izgubljeni uludo najbolji način da odaš počast je da dobro proživiš svoje dane ovdje i aktivno se suprostaviš svemu onome što dere tkaninu dostojanstva čovjeka. Prešutno pristajanje jednako je moralno detereorirajuće kao i potezanje okidača na pištolju, samo sporije i suptilnije. Nisi izuzet iz svega što se događa, ne događa se tamo negdje daleko, sve je povezano, nečija bol boli tebe. Ovakva rana na kolektivnom socijalnom tijelu zahtjeva globalno liječenje, a ne lokalni flaster. I zato su ove riječi napisane kao počast i posveta LGBTQ zajednici i kao žaljenje za svima onima čiji životi su ugašeni samo zato jer nisu komprimitirali ono što jesu zbog mržnje nekolicine. Bolji svijet se ne događa slučajno, događa se svjesnim promišljanjem, odlukom, i disciplinom! Nadamo se da će ova tragedija kada suze presuše poslužiti kao katalizator promjene za bolji i ljubazniji svijet, a svima pogođenima Klubska izražava iskrenu sućut!
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2