Skip to main content
  • alt
  • 15.08.2014.

Riješen problem buke na Zrću

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo uspio je, čini se, riješiti problem buke na popularnom Zrću.

 
Na svome mobitelu, točnije pametnom telefonu (smartphoneu), ima instaliran softver koji mu u svakom trenutku dana i noći pokazuje jačinu decibela koji dopiru iz pet popularnih klubova sa Zrća. Ako neki od njih u nekom trenutku slučajno prijeđe dopuštenu jačinu decibela, sustav ga na to automatski upozorava te vraća jačinu buke na dopuštenu razinu. Što je najvažnije, nakon što je novi sofisticirani sustav prije dvadesetak dana pušten u probni rad, prestale su brojne pritužbe mještana i gostiju iz okolnih naselja na nesnosnu buku od koje godinama nisu imali mira ni danju ni noću.
 
“Sustav smo instalirali 20. srpnja i za sada smo vrlo zadovoljni rezultatima. Kroz ovu eksperimentalnu fazu rada uspješno smo kontrolirali buku iz pet klubova, najviše smanjivanjem basova koji se najdalje čuju. Nezadovoljan sam jedino bukom izmjerenom u 500 metara udaljenoj Caski, koja se još uvijek kreće između 58 i 59 decibela, a to znači da će klub Calypso najvjerojatnije morati smanjiti svoju glazbu za dva decibela“, kaže gradonačelnik Dabo, koji ni sam nije vjerovao da je problem koji je godinama opterećivao Novalju i susjedna mjesta moguće riješiti. Naime, klubovi na Zrću, četiri na strani Ličko-senjske i jedan na strani Zadarske županije, u oštroj su konkurenciji pa su se međusobno natjecali tko će biti glasniji. Razina buke znala se penjati na 130 do 140 decibela, što je bilo nepodnošljivo. Ljudi su u očaju govorili da će prodati kuće i otići s otoka, a istodobno se vlasnike klubova nije moglo kazniti jer se nije znalo tko je od njih pretjerao. Sada je tome došao kraj.
 
“Grad Novalja je naručio od odjela za akustiku zagrebačkog Elektrotehničkog fakulteta izradu tehničkog rješenja za projekt usmjerenog zvuka. Odredili su gdje je epicentar zabave na Zrću i odakle dolazi najveća buka, a na kritičnim točkama u mjestima u okolici Zrća (na fasadama zgrada) postavljene su mjerne jedinice na kojima se pazilo da buka ne prelazi 50 decibela. U samom epicentru zabave, dakle na podiju svakog kluba, jačina glazbe je određena na maksimalna 102 decibela. Zatim je zagrebačka tvrtka “Pablo-projekti” izradila sustav SICREL (Sisteme inspeccion y control remoto de limitadores) koji je pionirski uveden u nekim engleskim klubovima. Kada je razina buke u klubovima normalna, klubovi su na karti zeleni, a ako prijeđe u crveno, sustav automatski reagira i vraća razglas na dopuštenu jačinu, objašnjava gradonačelnik.
 
Cijela investicija, koja je prava novost na EU tržištu, iznosila je oko 400 tisuća kuna. Trećinu iznosa osigurali su klubovi, a ostatak je pokrila gradska uprava. Zadnjih pet-šest dana, kaže gradonačelnik, nitko od klubova nije prekoračio dopušteni limit, a softver s prikazom jačine buke iz “Papaye”, “Aquariusa”, “Euforije”, “Calipsa” i “Noe”, osim njega, imaju i svi novaljski komunalni redari. “Moram priznati da sam bio veliki skeptik, kao i vlasnici klubova. Bili smo došli do faze kada smo počeli ozbiljno razmišljati o gradnji zidova između klubova, kao na Ibizi. Pokazalo se, međutim, da to neće biti potrebno, na zadovoljstvo svih, a ponajviše stanovnika okolnih mjesta. Još da riješimo ta dva decibela viška u Caskoj i svi će napokon biti mirni i zadovoljni“, kaže gradonačelnik Ante Dabo.
 
 
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2