Skip to main content
  • 27.09.2016.

Snimka prve kompjuterski generirane glazbe ikada!

Ideš li na ishodište, na sam početak, ugaziš li do grla u samu primordijalnu juhu rađanja stroja koji je transformirao čovječanstvo, a posljedično i glazbu, naći ćeš se u prizemlju Alan Turingova Computer Machine labaratorija.

 
Britanska knjižnica podijelila je tako na Soundcloudu sa svijetom prvu ikada zabilježenu snimku računala koje ne samo proizvodi ton već ga strukturira u glazbu. Istraživači Jack Copeland i Jason Long tako su raspravili na blogu knjižnice podrijetlo snimke i sve izazove s kojima su se suočili u reanimaciji dugo zaboravljene trake.
 
1951. vanjska odašiljačka jedinica BBC-ja koristila je prijenosni rezač acetatnog diska kako bi zabilježila tri melodije svirane na zaista praiskonskom računalu, golemom zdanju zvijeri od žica, metala i sklopki, koje je zauzimalo većinu prizemlja Turingovog labaratorija.
 
Sve što je danas ostalo je snimka na 12" singlici jednostranog acetatnog diska, koju su izrezali tehničari BBC-ja dok je kompjuter svirao. Računalo samo je već odavno među naborima skuta prošlosti.

 
Turing je već u kasnim 40-ima u svojim istraživanjima zabilježio kako bi se računalo moglo koristiti da generira ton, iako je njegova ideja bila da će se ovi zvukovi koristiti kao način komunikacije između živog i mesnatog i crne kutije računala, pa je ton recimo trebao signalizirati dovršenje zadatka.

 
No programer, vizionar, i očito prvi elektronički glazbenik ikada u pravom smislu riječi, Christopher Strachey, je odlučio istražiti glazbene sposobnosti računala stvarajući ono što je tada bilo najduži kompjuterski program ikada načinjen. Na snimci niže čuti ćete izvedbe Nacionalne himne, Baa Baa Black Sheep i Glen Millerova "In the Mood". Prošlost nekada samo mirno prošeće kvartom bez da ikoga budi, a ponekad pozvoni s limenim orkestrom iza sebe, Turingom u pozadini i avionom koji vuče natpis "Buraz, pazi ovo!". Pa pazi onda!
 

 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk