Skip to main content
  • 28.09.2016.

Švicarski arhitekti stvorili klub na napuhavanje!

Uz preciznu neumornost švicarskog sata, virenje kroz rupe, švicarskim nožićem izrezanog, sira na pladanj s švicarskom čokoladom, snalažljivi pripadnici ove zemlje donose ti još jednu divnost – klub na napuhavanje.

 
Švicarski studio Bureau A, stvorio je klub na napuhavanje načinjen od PVC-a kako bi poslužio kao inovativni prostor na kojem će se održati godišnji ljetni party Federacije švicarskih arhitekata, za koju priliku je klub bio napuhan u paviljonu Sicli, kulturnoj lokaciji u Ženevi. Naziva Shelter, crno zdanje sadržava bar, plesni podij, kao i čitav asortiman pokućstva na napuhavanje koje uključuje stolice, stolove i DJ kabinu. Kako je PVC membrana laka, klub se bez problema može ispuhati i prebaciti na novu lokaciju.

 
Arhitekti su komentirali: "Za jednu noć crna rupa urednog i dobro organiziranog društva otkriva se kao potencijal za distorziju, potencijal za opuštanje i provokaciju, s laganim smiješkom, neizgovorenim i znojem."
 
Ovo neobično, šaljivo, pomaknuto i očito dobro organizirano društvo Bureaua A pod vodstvom je dva gospodina. Leopold Banchini i Daniel Zamarbide ustanovili su Bureau A s uredima u Lisabonu i Ženevi, a prethodni projekti uključivali su sve od mramornog urinala do mobilnog mini nebodera. Svoj najnoviji projekt gledaju kao studiju prostora podzemlja slijedeći ideje teoretičara kao što su Gaston Bachelard, Paul Virilio i Beatriz Colomina.

 
"Arhitektura traži podzemlje, traži nove teritorije pod kožom zemlje. Bachelard je probudio pravo na nesvjesne prostorne eksploracije podzemlja kroz pojam podruma."
 
"Virilio je razotkrio potencijal poluzakopane arhitekture u svojim "Bunker Archeology". Colomina je na svjetlo donio skrivene arhitekture i psihotične strategije američkog društva tijekom 2. svj. rata svojom knjigom "Domestifikacija u ratu""
 
"Podzemlje fascinira i nadopunjava higijenski i panoptički svijet nadzemnog".  – pa od panoptikuma u mrak, znoj i ritam. Sve je jednostavno bolje kada su na čelu zanimljivi eksperimentatori i oni koji tragaju za granicama samo da bi ih urušili.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk