Skip to main content

Sviraj Kraftwerk na kalkulatoru! Gdje ti je stari Casio?

Sedamdesete su tek otpočinjale kada je originalna postava sebe proglasila Kraftwerkom i krenula stvarati nove zvučne pejzaže na rubu onoga što nova tehnologija može.


 
Četiri desetljeća kasnije postava je ponešto promijenjena s članovima Ralfom Hütterom, Fritzom Hilpertom (od 1989.), Henningom Schmitzom (od 1991.) i najnovijim pridošlicom Falkom Grieffenhagenom (od 2012.). No bez obzira na promjene i mutacije postava momci su kroz karijeru ostavili uokolo posijane neke od najvećih hitova koje je elektronika ikad imala i svojim radom simultano utjecali na čitave generacije mladih umjetnika koje su uslijedile.

Veliki ne trebaju velike resurse da bi načinili nešto važno. Dovoljno im je samo ono što imaju svi ostali da s time načine izvanredne stvari, jer se genij ne skriva u resursu već u korištenju svakodnevnog u nove svrhe, pa je jedno takvo svakodnevno u Kraftwerkovom rasponu instrumenta bila upravo stvar s kojom si se tako često pravio sjajnim matematičarem, a znaš da ti je uglavnom služila kao spremište šalabahtera. Obična piskutanja stvorila su u rukama njemačkih elektroničkih pionira tako jednostavne a opet hipnotizirajuće melodije od kojih je ona trake "Pocket Calculator" zaista i odsvirana na džepnom kalkulatoru.
{youtube}eSBybJGZoCU{/youtube}

Dio "Computer Worlda" iz 1981., još opčinjenima svime onim mašinskim, superironim mogućnostima stroja spram ljudskog i prvim sintetičkim zvukovima koji su se uvukli u masovno društveno, nastaje traka stvorena na kalkulatoru Casio FX-501P, a kao promociju Kraftwerk je fanovima dijelio posebno za tu prigodu načinjeni kalkulator Casio VL-80.

Koja je bila razlika pitaš? Kalkulator je kalkulator, zar ne? I da i ne. Ovaj modificirani varijetet stigao je s glazbenim oznakama, ali i nekom vrstom partitura koje će fanu omogućiti da svira hitove poput “The Model”, “Autobahn”, “Computer Love” i “Neon Lights”. Pa otiđi sada do one stare ladice koju ne otvaraš i koju je vrijeme zaboravilo i iskopaj svoj kalkulator s dna, a "partiture" za 11 traka odabranog soničnog dijela Kraftwerk opusa pronađi ovdje. Enjoy!

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop