Skip to main content
  • alt

Tajne DJ zanata po Marcelu Dettmannu

Veteran njemačke scene i berghainski rezident Marcel Dettmann jedan je od onih čije ime jamči odličan provod, a ovih je dana otkrio tajne DJ zanata američkome online časopisu xlr8r te koje mi u potpunosti prenosimo.

 
Volite glazbu.
Prvi i najvažniji razlog da se upustite u DJ-iranje mora biti duboka ljubav prema glazbi i želja da se izrazite dijeleći glazbu u ovoj umjetničkoj formu. Ako osjećate čistu i iskrenu ljubav te ste posvećeni tome da pronađete vlastiti umjetnički glas, počnite jer tada nikad ne možete biti razočarani.
 
Budite svoji.
Morate slijediti svoj instinkt vezan uz glazbu koju puštate. Ne možete ništa dati drugima ako ne vjerujete u sebe, a ovdje vjera u sebe znači da volite glazbu koju svirate i da radite sa strašću koja je vidljiva svima. Trake mogu posve drugačije zvučati u različitim situacijama kada ih sviraju različiti DJ-evi s različitim stavovima i namjerama. Najiskonskija namjera, ona kada svirate za druge i kako biste zabavili svakoga u klubu, najsnažnija je i jamac odličnog provoda i, idealno, odličnog seta i nezaboravne noći.
{youtube}znTO-5C_avs{/youtube}
 
Imajte uzore.
Biti svoj i ne kopirati druge ne znači da ne možete imati idole ili uzore koji vas nadahnjuju pa čak i usmjeravaju. Nadahnjuju me mnogi i obožavatelj sam mnogih producenata, DJ-eva i bendova. Smatram to korisnim i zdravim u neku ruku. Pokušavate li koga kopirati, to će vas  vjerojatno usporiti u razvijanju vlastita identiteta dok ćete mnogo naučiti iz tuđih pogrešaka. Glazbena povijest obiluje zanimljivim ličnostima i imanje uzora meni je posve prirodno.
 
Naučite beatmachati.
Kao što znate, ja sam old school DJ. Volim dodirivati glazbu i zaista uživam u beatmachanju. Nije da ne cijenim digitalne DJ-eve jer to je tek drugi način izražavanja sebe, ali svakome tko želi postati DJ preporučam da nauči osnove ovog zanata. Beatmatchanje vas obvezuje da osjetite traku koja trenutno svira te onu koja dolazi nakon nje. Morate osjetiti njihovu povezanost i kompatibilnost. Prisiljava se da se dublje povežete s glazbom i nudi neizmjerno mogućnosti – podešavanje brzine, jačine zvuka, efekata… je veoma zabavno. Volim nepredvidljivost miksanja i nepreciznost pojedinih prijelaza. Beatmatchanje je nešto što svatko treba svladati, čak i kad se on ili ona odluče za digitaliju kada  sync dugme to odradi za vas.
{youtube}vDKFNTxIL6w{/youtube}
 
Budite rezident.
Rezidentura u klubu je veoma važnja za učenje DJ zanata. Činjenica da svirate redovno u kakvom klubu od presudne je važnosti, nema veze kakve je veličine klub. Kao DJ trebate naučiti stvarati magiju, povesti ljude na putovanje i voditi ih kroz svoj set.
 
dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2