Skip to main content
  • 26.04.2011.

Umro pionir i kreator kompjuterske glazbe

Otac kompjuterske glazbe Max Mathews umro je u San Franciscu, u 84. godini svog života. Gospodin Mathews je napisao prvi program kojim je kompjuter mogao spajati i svirati zvučne dionice. Poslije je bio idejni začetnik nekoliko generacija kompjuterskog softvera za glazbu, elektronske instrumente i komponente.

Piše: 

Naslovna foto

Max Mathews


Priča ovog genija započije 1957.g. kada je radio u Bell Laboratories gdje je ujedno napisao prvi program za glazbu a koristio se na mašinama IBM 704. Čitava kompozicija trajala je 17 sekundi budući da su kompjuteri tada bili spori. Upravo zbog toga trebalo je satima da se pospoje komadići glazbenih nota te se odsviraju.  U istom laboratoriju Mathews je razvio i nove generacije zvuka kao npr. Groove ili prvi kompjuterski sistem za live nastup. Također razvijao je i vizualni programski jezik za glazbu 80-tih godina prošloga stoljeća.
{youtube}aCX0TAdSiCE{/youtube}

Implementacije ovog izumitelja koristile su se i u filmu 2001 Odiseja u svemiru iz 1968.g. i to u dijelu kada kompjuter HAL 9000 pjeva “Daisy Bell (A Bicycle Built for Two)”. Pisac znanstveno fantastičnih filmova Arthur C. Clarke posjetio je Bell Laboratories početkom 60-tih godina i poslušao vocoder ili glasom snimljeni sintesajzer nakon čega je inkorporirana ta inovacija u njegov film.

Kasnije je Mr. Matthews napravio "Radio Baton", projekt koji je bio temelj za pokretanje igračih konzola od Nintenda, Sonya i Microsofta.
{youtube}3ZOzUVD4oLg{/youtube}

Genij se nije samo ograničavao na kompjutorsku glazbu. Vrijedne su spomena i njegovi pokušaji spajanja znanosti, glazbe i umjetnosti koje je nazivao elektroakustična umjetnost glazbe. Surađivao je s kompozitorima, violinistima i drugim glazbenicima te njihov organski zvuk prenosio na kompjutere. Danas moderni producenti mogu samo biti zahvalni što je postojala osoba koja je implementirala sve kroz kompjuter jer remixi, bootlegi pa i produkcije kakve danas slušamo nikada ne bi bile izvedive.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2