Skip to main content
  • 5.12.2016.

Za sada potvrđene 33 smrti u požaru na partyju!

Petak je od dana zabave i lakoće postao crni dan za party zajednicu Oaklanda u Kaliforniji.

 
Na 31. aveniji održavao se event labela 100% Silk kao dio turneje Golden Donne zapadnom obalom Amerike, a event je bio smješten u prostor, sada u retrospektivi jezovito ironoičnog naziva, The Ghost Ship. 
 
Za vikend je broj žrtava bio 30, no kako policija i vatrogasci tragaju dalje, do sada je potvrđeno 33 smrti iako bi broj mogao rasti kako se zgrada čisti od urušenih i izgorenih elemenata. Vatrogasci nisu bili u mogućnosti odmah pročešljati čitav objekt jer je veliki dio strukture ove dvokatnice bio ugrožen i u potpunosti nestabilan nakon što je vatrena stihija progutala sve na putu. Šerif Alameda okruga je tužno napomenuo kako se očekuje da će pronaći još tijela i da bi konačni broj mogao biti blizu 40 mrtvih.
 

 
Zgrada je dugo vremena korištena kao studio i radno-životni prostor za umjetnike. SFGate je napomenuo kako je prostor bio nakrcan materijalima, instrumentima i da se od sredine studenog već javljaju žalbe na smeće, otpatke i nedozvoljenu gradnju no da inspektori nisu mogli ući. Inicijalni uzrok buktinje koja će zauvijek ostati upisana u sjećanju Oaklanda još nije pušten u javnost. Obitelji i prijatelji u panici su se uhvatili društvenih mreža i na stranici eventa pokušali pronaći one koji se još nisu nikome javili da su dobro, dok su vlasnici labela, Amanda i Britt Brown, ostavili šokiranu izjavu sućuti obitelji i prijateljima svih koje je ova tragedija osobno dodirnula.
 

 
Tragedije mogu biti samo to, tragične crne parte na nečemu što je započelo kao lijepo ili mogu pak svojom inherentnom tugom poslužiti kao stepenica rastu, upozorenje na sigurnost objekata u kojima se postavljaju partyji. Njihova underground priroda u simbiozi je s derutnim i sukladno undergorund prostorima, no to nikako ne bi trebalo značiti da će sigurnost, i potencijalne opasnosti koje se neminovno javljaju kada je velika količina ljudi zbijena u jedan prostor, biti zanemarene. Šanse su da se u konkretnoj situaciji  radilo o jednom trenutku nepažnje koji je eskalirao. Je li moglo biti izbjegnuto ili ne, o tome je sada bespredmetno raspravljati, no The Ghost Ship može postati baklja upozorenja svim organizatorima i poslužiti kao kostur na kojem će se restrukturirati prioriteti. Nadamo se da više nitko neće morati čuti loše vijesti kada se podvuče konačna crta poginulih, a pogođenima izražavamo svoju iskrenu sućut!
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2