Skip to main content
  • alt
  • 25.08.2014.

Još malo do Dimensions festivala

Arena u Puli, dvije tisuće godina star i jedan od šest najvećih rimskih amfiteatara u svijetu, ovaj će tjedan postati jedinstvena kulisa za koncert otvorenja trećeg po redu Dimensions festivala, europskog epicentra najsvježije elektronske glazbe. 

 
Uz koncert uživo poznatog Cariboua, publika u Areni će imati priliku svjedočiti jednom od posljednjih nastupa uspješnog dua Darkside koji u rujnu prestaje s radom. Dimensions festival u Hrvatsku dovodi neka od najvećih imena svjetske elektronske scene, a održava se na jednako čudesnoj lokaciji poluotoka i tvrđave Punta Christo pored Pule, od 28. do 31. kolovoza. Dan prije početka samog Dimensions festivala, u srijedu, 27. kolovoza, pod zidinama Arene, uz pratnju cijelog benda, nastupit će poznati kanadski glazbenik i miljenik hrvatske publike – Caribou. Caribou je Kanađanin Dan Snaith, ranijeg umjetničkog imena Manitoba. Poznat je po mijenjanju zvuka svakim novim izdanjem objedinjujući elektronsku psihodeliju, ritmove krautrocka i bubnjeve breakbeata te stvarajući vrtoglavu i bogatu glazbenu panoramu dok pod imenom Daphni stvara više klupski orijentiranu plesnu glazbu koju ćemo čuti na tvrđavi Punta Christo. Mnogo se toga dogodilo u karijeri kanadskog multitalenta Cariboua nakon izlaska uspješnog albuma “Swim” 2010. godine.
{youtube}NywC_RQovt4{/youtube}
 
Arena će inspirirati i berlinskog producenta i kompozitora Nilsa Frahma koji je nekonvencionanim korištenjem zastarjelih instrumenata i intimnom pristupu glazbi već rano u svojoj karijeri stekao mnoge obožavatelje. Listu sjajnih imena na koncertu otvorenja Dimensions festivala zatvara pjevač Kwabs, čiji snažan i produhovljeni vokal spaja afričku tradiciju s utjecajima r‘n’b i gospel glazbe te ih dovodi u sukob s zvukovima elektronskog, sintetičkog soula. Svjetski poznati internet projekt Boiler Room i ove godine se pridružio Dimensions festivalu, pa će tako nastupi Cariboua, Nilsa Frahma i Kwabsa i gostiju iznenađenja biti prenošeni uživo putem Boiler Room kanala. Poznata je i satnica koncerta i Boiler Room prijenosa: Nils Frahm 20.00-21.00, Kwabs 21.30-22.1 5, Darkside 22.45-23.45, Caribou 00.15-1.30. 
{youtube}dIwwjy4slI8{/youtube}
 
Poznati dugovječni zagrebački klupski program  Kontrapunkt naći će se na Dimensions festivalu u počasnoj ulozi domaćina pozornice Mungo’s arene. U petak, 29. kolovoza očekuju nas Eliphino, producent iz Leedsa čije trake rasturaju scenom, a vrte ih i Jamie XX i Bonobo, Kutmah, sjajni hip-hop DJ setovi i vrh moderne produkcije, Opolopo, mađarski čarobnjak eklektičnih i retrofuturističkih mikseva, Flako porijeklom Čileanac, jedan od najboljih europskih hip-hop beatmakera te Eddy Ramich, osnivač poznate klupske večeri i radijske emisije Kontrapunkt kojima je još krajem 90-ih udario visoki standard urbanog clubbinga u Zagrebu).
{youtube}dSWYP_QZHqs{/youtube}
 
Zagrebački klub Sirup i ove godine predstavlja hrvatsku klupsku scenu publici Dimensions festivala. U nedjelju, 31. kolovoza, na Garden pozornici nastupaju: Sergej Snooze vs. Arsen Pavešić (Sirup), Ilija Rudman, Zero, Mislav b2b Pytzek (Burek), Bebetto (Slurp!) i Iggy Dope (BSMNT). Garden je nova pozornica koja zamjenjuje nekadašnji Courtyard, na kojem se Sirupov program odvijao lani, i koji je prebačen van tvrđave zbog bolje prohodnosti unutar nje.
{youtube}vEuJaRyacso{/youtube}
 
Na festivalskoj blagajni tijekom Dimensions festivala bit će dostupne jednodnevne i vikend ulaznice. I ove godine Dimensions izlazi u susret građanima svih ex-Yu država (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije) nižom cijenom ulaznica,  a nabavite ih ovdje.
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2