Skip to main content
  • 10.04.2016.

Elektronička glazba kroz povijest u zvuku i slici

Elektronička plesna glazba ima dugu povijest kao i bogatu baštinu pa je tijekom zadnja dva desetljeća snimljeno podosta filmova i dokumentaraca upravo baš na ovu temu.

Piše: 


Od glazbe koja se kroz underground korjene počela širiti poput virusa u napuštenim tvornicama ili skladištima, a često i bila prekidana ili proglašavana nelegalnom, do pokreta koji se razvio mnogo šire nego što je itko očekivao, danas je elektronička glazba bila ona komercijalna i underground toliko prisutna, da je postala dio svakodnevice, kulture i životnog stila.
{youtube}guIx65ivZoU{/youtube}

Funk, soul i house promotori su od Velike Britanije do Njemačke i Amerike krajem 80-tih počeli sa prvim rave-ovima, a sve se to s vremena na vrijeme bilježilo kroz kameru ili memoare pojedinaca.
{youtube}xx0wcV4daag{/youtube}

Stoga je film bio odličan način za hvatanje uspomena i emocija, kao i praćenje razvoja scene, napretka pojedinaca koji su od buntovnika do entuzijasta izrasli u ikone elektroničke glazbe.
{youtube}Y1HpY65cXDA{/youtube}

Pulse je prokopao arhivu staru više od dva desetljeća s filmovima i dokumentarcima koji prate uzlet ove scene. Jedni će poslužiti kao inspiracija ili edukacija, dok će Vas drugi nasmijati, rastužiti ili pak razbjesniti. Neke od filmova možete pogledati kroz ovaj članak, a za čitavu kolekciju kliknite ovdje.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk