Skip to main content

Video: Vlasnik najveće kolekcije ploča

Paul Mawhinney, osnivač Record Rame iz američkog Pittsburgha vlasnik je najveće svjetske kolekcije ploča.

Piše: 


Prve vinyle počeo je sakupljati 1951.g. Idući podaci govore da ih je 2003.g. imao 2 miljuna a sada ih posjeduje oko 3 miljuna te je njihova vrijednost procijenjena na 50 miljuna Dolara.

Record Rama se morala zatvoriti 2008.g. zbog digitalne revolucije, ali i svjetske financijske krize koja je pogodila i dio glazbene industrije. Uslijedio je pad prodaje ovog nosača zvuka a veliki distributeri prodavali su CD-ove uz velike popuste šta je uništilo male trgovine. Uz to imao je i zdravstvenih problema pa je na silu morao oglasiti prodaju svoga blaga.
{youtube}G4S9tV8ZLcE{/youtube}

Prvi put je sve mogao prodati već 1999.g. kada mu je internet kompanija CD Now nudila 28.5 miljuna dolara plus 100,000 dolara godišnje da budem njihov kustos. Ali tri tjedna nakon izdavanja ponude ova tvrtka je bankrotirala. Glazbena knjižnjica u Americi nudila mu je nekoliko miljuna dolara na jesen 2002.g. da otkupe dio kolekcije. Dogovor nije uspio.

Treći put u veljači 2008.g. na eBayu je oglasio prodaju čitave kolekcije te se javio jedan ponuđač iz Irske sa svotom od 3 miljuna dolara. Čini se da je ponuda bila lažna i nevaljala. U ožujku iste godine ponovno je krenula prodaja putem eBaya ali ni tada nije bilo uspjeha.

Paul sada želi prodati ove vinyle nekoj neprofitnoj organizaciji jer mu je bitno da završi u dobrim rukama, kako bi je i buduće generacije mogle koristiti ili učiti iz nje. Ne radi se više o novcu jer prilika je bilo mnogo kaže, sada se radi o povijesnim činjenicama. Popis cijele kolekcije je zaveo u svom računalu.

THE ARCHIVE from Sean Dunne on Vimeo.

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2