Skip to main content
  • alt
  • 31.08.2015.

Jean-Michel Jarre sjeda u vremeplov

Svaka institucija, kulturni pokret, svaka nova instanca razvoja ima svoje potporne stupove. U elektroničkoj domeni jedan od njih je zasigurno Jean-Michel Jarre.

 
Kako veliki nikad ne miruju i ne dopuštaju lagano izležavanje i srkanje espressa na lovorikama prethodnih uspjeha tako i Jean-MIchel ima novi ambiciozni projekt nazvan Electronica Part 1: The Time Machine.
 
Pod radnim nazivom E-Project nastao je veliki album koji je udomio 15 kolaboracija odražavajući utjecaj koji je gospodin Jarre zaosta imao na glazbu svoga vremena. Jean-Michela ne zanima je li netko već ustoličio svoje mjesto na sceni kroz desetljeća rada ili je sasvim nova mladica pa su se tako među suradnjama našli novaci poput Gessafelstein i Little Boots kao i veterani Massive Attack i Moby, kao i supioniri Tangerine Dream i John Carpenter. Ovaj vremenski stroj tako s punim pravom nosi svoje ime pokazujući Jean-Michelovu osobnu povijest elektroničke glazbe.

alt

 
“Već neko vrijeme želim ispričati priču koja se tiče elektroničke glazbe, njene povijesti nasljeđa s svoje točke gledišta i iz mog iskustva, od trena kada sam započeo pa do danas. Stoga sam planirao skladati i surađivati s rasponom umjetnika koji su direktno i indirektno povezani s ovom scenom i s ljudima kojima se divim zbog njihovog osobnog doprinosa našem žanru., koji su bili izvor inspiracije za mene tijekom posljednjih 4 desetljeća koja se bavim glazbom, ali koji ujedno imaju i instantno prepoznatljivi zvuk. Kada sam započeo nisam imao pojma kako će se ovaj projekt razvijati, ali sam bio oduševljen da su svi koje sam kontaktirao prihvatili moj poziv”
 
Antony Gonzales (M83), s kojim je Jarre surađivao na traci Glory, napomenuo je: ” JMJ je za mene pionir. Toliko je toga načinio za elektroničku glazbu i posebno za moju generaciju umjetnika kao što je Daft Punk, Phoenix, Justice… Sreli smo se nakon jednog od mojih nastupa u Parizu i počeli razgovarati o suradnji na njegovu album. Za mene je to bila nevjerojatna prilika da surađujem s jednim od svojih omiljenih umjetnika ikada.”
{youtube}5x8AvgjH2dw{/youtube}
 
Do sada je Jarre podijelio već gotove suradnje s M83, Gesaffelsteinom, Massive Attackom i Tangerine Dream – s time da je potonja jedna od posljednjih snimljenih uradaka pokojnog Edgarda Frossea. Puni objavljeni popis traka otkrio je i nadolazeće suradnje s umjetnicima poput Mobyja, Petea Townsteada, Armina Van Buurena kao i one s komercijalnijim naličjem Above & Beyonda i Stevea Angella.
 
Van Buuren je izrazio oduševljenje rekavši: ” Jean-Michel je velika inspiracija za mene. On je jedan od razloga zašto sam krenuo u elektroničku glazbu. Bio je pionir na toliko načina i zaista me inspirirao. Trance glazba ne bi zvučala jednako bez njegova utjecaja.”

alt

 
Na Electronica 1 našli su se i francuski duo Air, brtanski Fuck Buttons, Laurie Anderson, i Pete Townshead iz The Who kao i Vince Clarke, bivši član Depeche Modea i osnivač Erasurea. Umjesto rada na daljinu Jarre je napravio stvari na svoj način upoznajući svakog od suradnika i radeći s njima lice u lice i tako različite utjecaje i žanrove vizionarski spojio u jedan koherentan album koji je ultimativno on.
 
Moby je svoj iskustvo opisao riječima: “Bilo bi vrlo lako za njega samo sjediti u Parizu i jednostavno slati mailove i tražiti od ljudi da mu šalju stvari nazad, ali sama činjenica da je sjeo sa svakim i to u više prilika, to da je bio u studiju sa svima i zaista gurao svakoga da istraži nove dijelove sebe kao glazbenika… Mislim da će to zaista učiniti ovaj album zanimljivim. Za mene ovdje se ne radi samo o suradnji na temelju elektroničke glazbe, već o ljudima koji dolaze u kontakt i surađuju na vrlo jedinstven način”.
{youtube}__j7cXOWZck{/youtube}
 
Sve u svemu jedno duboko i značajno putovanje za sve koji su sudjelovali, a punu tracklistu ovog retro-modernog vremeplova koji će svoje putovanje vremenskom crtom elektronike započeti u cijelosti 16. listopada, pogledajte niže:
 
1)     The Time Machine (JMJ & Boys Noize)
2)     Glory (JMJ & M83)
3)     Close your eyes (JMJ & AIR)
4)     Automatic (part 1) (JMJ & Vince Clarke)
5)     Automatic (part 2) (JMJ & Vince Clarke)
6)     If..! (JMJ & Little Boots)
7)     Immortals (JMJ & Fuck Buttons)
8)     Suns have gone (JMJ & Moby)
9)     Conquistador (JMJ & Gesaffelstein)
10)   Travelator (part 2) (JMJ & Pete Townshend)
11)   Zero Gravity (JMJ & Tangerine Dream)
12)   Rely on me (JMJ & Laurie Anderson)
13)   Stardust (JMJ & Armin van Buuren)
14)   Watching you (JMJ & 3D (Massive Attack))
15)   A question of blood (JMJ & John Carpenter)
16)   The train & the river (JMJ & Lang Lang)
 
Kako je divno kada lijepe stvari dolaze u valovima, drugo izdanje ćete moći očekivati u proljeće 2016.
 
 
 
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2