Skip to main content
  • alt
  • 24.08.2015.

Dvadeset kilometarski toranj prema svemiru

Ok. Čuo si već za svašta, za svakojaka arhitektonska zdanja i tehnološke inovacije (baci oko na Lexusosvu lebdeću dasku) no od ovog ćeš loviti vilicu po podu.

 
Kada je uloviš vrati je na mjesto i nastavi s čitanjem jer govorimo više manje o zdanju koje bi trebalo biti 24 puta više od trenutno najviše svjetske zgrade Burj Khalifa u Dubaiju.
 
Radi se o golemom (doslovno) projektu tvrtke Thoth nazvanom ThothX Tower za koji je u SAD-u i Velikoj Britaniji patent zatražila kanadska tvrtka posvećena svemirskoj i obrambenoj tehnologiji. Toranj bi se trebao uzdizati 20 kilometara i poslužiti kao svemirsko dizalo koje bi satelite i rakete dizalo u stratosferu višestruko smanjujući troškove neučinkovitog lansiranja s Zemljine površine za koji sada moraju sagorjeti goleme količine goriva kako bi letjelicu odvojili od čvrstog zagrljaja Zemljine gravitacije.

alt

 
Brendan Quine, izumitelj koncepta svemirskog dizala, kaže: ” Astronauti bi se popeli 20 kilometara električnim dizalom. S vrha tornja, svemirski brodovi bi bili lansirani u jednoj fazi u orbitu, vraćajući se na vrh tornja po gorivo ili za ponovno uzlijetanje”-
 
Sam koncept ovakvog načina unaprjeđenja istraživanja svemira i generalno interstelarne mobilnosti nije ništa novo.  Već je sci-fi autor Arthur C. Clarke sugerirao mogućnost u 70-ima, samo do danas nismo imali sredstva i tehnologiju koja bi mogla podržati ideju i materijale koji bi mogli nositi sami svoju težinu i podnijeti ovakve pritiske.
{youtube}k_pZ9neWaaI{/youtube}
 
Dizajn je zamišljen kao djelom napuhujući s svakim segmentom položenim na onaj prethodni pneumatskim ćelijama ispunjenim zrakom ili nekim drugim plinom koji stabiliziraju žiroskopi kako bi toranj ostao stajati što je vertikalnije moguće. Ovakva struktura uz svoje navedene primjene vrlo lako bi se mogla prenamijeniti i za komunikaciju, generiranje električne energije pomoću vjetra ili pak kao turističko odredište gdje nećeš nekoga pitati kamo ide već koliko visoko. Ne sumnjamo da ćemo se ponešto načekati da se riješe svi logistički problemi i prikupe sve potrebne dozvole kako bi započela gradnja ovog zdanja koje će posramiti Babilonsku kulu no dok vam tamo ne poleti i tijelo neka visoko lete misli i srca.
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop