Skip to main content

Budistički monah uhvaćen sa 4 miljuna tableta metamfetamina

U Mianmaru se vodi rat protiv narkotika, pa čak ni svećenici nisu sigurni.

Piše: 


Mianmar je jedna od zemalja sa najviše budista, sa oko 48 miljuna vjernika. Također je jedan od najvećih proizvođača narkotika u južnoj Aziji, poznat po izvozu velike količine opijuma, kanabisa i metamfetamina u obližnje zemlje. Stoga djeluje logično da se vjeri i religiji ponekada spoje putevi – kao početkom tjedna, kada je policija otkrila kamion sa više od 4 miljuna tableta metamfetamina, skrivenih u inače neupadljivom Svee Baho manastiru.

Monah Arsara, ugledni glavešina manastira – koji se nalazi u zapadnom dijelu grada Mangdau – uhvaćen je dok je automobilom išao prema granici sa Bangladešom. Uhvatila ga je mianmarska jedinica za borbu protiv narkotika nakon anonimne dojave. Transportirao je oko 400 tisuća metamfetaminskih tableta, kao gomilu novca u lokalnoj valuti. Policija je poslije toga pretresla Arsarin manastir i našla još 4 miljuna tableta, zajedno sa bombama i različitom municijom. Sve te pilule bi na ulici vrijedile više od 4 miljuna dolara.

"Ovo nije uobičajen slučaj i svi smo bili u šoku kada smo čuli da je uhapšen lokalni svećenik", izjavio je policajac U Khin Maung za mianmarske vijesti.

Kako navodi VICE Srbija, ovo je prvi slučaj da je mianmarska policija uhitila monaha zbog dilanja. Iako ne hvataju toliko često religiozne dilere droge, policajci u Mianmaru posljednjih godina razbijaju narko-kartele širom države. Velika akcija tijekom 2016. godine dovela je do zapljene više od 20 miljuna tableta metamfetamina blizu kineske granice, dok je još 6 mijuna zapljenjeno na gradilištu u Mangdauu, baš u blizini manastira gde je pronađeno posljednje skrovište. Samo tijekom prošle godine je širom Azije zapljenjeno rekordnih 98 miljuna tableta metamfetamina.

Arsarina monaška karijera je sada vjerojatno završena. Trgovina narkoticima nije baš prava svećenička aktivnost i mianmarski ministar za pitanja vere Su Min Tun je istakao da monaštvo neće biti dovoljno da ga spasi sudskog gonjenja.

"Morat će se odmah odreći položaja i suočiti se sa sudskim procesom, kao svaki običan građanin", izjavio je.

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop