Skip to main content
  • 22.02.2017.

Koje droge te furaju gore, koje 2 metra dolje?

To što će institucije mahati prstom u neodobravanju poput puritanske dadilje društvenog neće spriječiti korištenje droga, lažna moraliziranja neće sačuvati živote.

 
Jedina istina je da su ovdje, da su prisutne i da kolaju festivalima, venama i mozgovima, i praviti se da ne vidiš realnost naivno je i ne baš mudro. Nema te količine upozorenja, harmn reduction programa i brošura koje će nekoga tko želi uzeti bilo koju formu droge od toga odvratiti, pa je jedini način da odabereš manje od dva zla držati zajednicu informiranom i to je ono što ćemo učiniti. Uzmi si par trenutaka i revidiraj info o najčešćim serotonin bombama koje možeš zateći na festivalima i partyjima.
 
Ecstasy/MDMA/E/Molly
 
Logično je da se baš Molly nađe na prvom mjestu kao kraljica osjećaja euforije, iznenadne goleme sreće, ljubavi, povećane percepcije događaja i primjećivanja isključivo pozitivnih aspekata svega oko sebe. No izvan ovog sintetičkog Teletubbies iskustva predoziranje uzrokuje dezorijentaciju, mučninu, napadaje i smrt koji dolaze kao rezultat pregrijavanja tijela i ekstremne dehidracije (zaboga, ako već moraš uzeti obavezno nosi sa sobom bočicu vode). Druga opasnost je da ne znaš što kupuješ. Ovo više nije čisti MDMA koji je bio u počecima clubbinga već ćeš često pod tim imenom dobiti njegov dizajnerski parnjak – PMA – koji je nekoliko puta jači i toksičniji od originala.

 
Kokain
 
Možda preskup za mlađu ekipu, ali ipak jedna od popularnijih party droga i biljnog podrijetla. Iako je sam ekstrakt organski na putu do konzumenta biti će prerezan svekolikim dodacima kako bi se povećao obujam pošiljke i zaradilo više, stoga ne možeš znati koje sve kemikalije si unio u tijelo simultano uz kokain. Kokain je šampion pumpanja mozga serotoninom, norepinefrinom i dopaminom – sretnim kemikalijama koje drže raspoloženja u balansu ( u ovom slučaju disbalansu). Ako ćeš se ikada osjećati kao da s bogom zajedno chillaš u VIP-u i dijeliš njegovu svemoć to bi bilo na kokainu. Osjećaš golemu navalu energije, uzbuđenje, golemo samopouzdanje i otpadanje svih sumnji i društvenih patina s tvoje, na egotrip uštimane, persone.
 
Naličje je instantno stvaranje visoke ovisnosti koje uzrokuje ekstremne depresije i osjećaje usamljenosti, napadaje panike i višestruko povećan potencijal razvoja psiholoških poremećaja.

 
Ketamin
 
Popularnost ketamina raste u posljednjih nekoliko godina. Inicijalno nastao kao anestetik za ratišta, uskoro je zabranjen čak i kao umirivač za konje. Ketamin čini jednu neobičnu stvar, a to je rezanje komunikacijskih kanala između mozga i tijela – upravo zato je konj miran i upravo zato primatelj ne osjeća bol ili nelagodu. Osjećat ćeš se kao da plutaš zamotan u šećernu vatu, toplu deku ili pucketavu foliju.
 
Negativni učinci su da kako korisnik ne osjeća tijelo ne osjeća niti bol ne primjećujući stvarne opasne fizičke ozljede. Doslovce bi mogao slomiti nogu i ustati i odšetati. No kako djeluje i stimulativno, ujedno zatvara korisnika unutra njegove vlastite glave i fantazija i provođenje tih scenarija u realnosti nerijetko rezultira ekstremnim situacijama. Spuštanje uzrokuje uzrujanost, paniku, gubitak pamćenja i probleme s urogenitalnim ustavom. izuzetno je ovisnički i žudnje se vraćaju čak i kod korisnika koji ga nisu koristili vrlo dugo.

 
Dizajnerske droge
 
Negdje u nekom mračnom labosu tip ili žena u menzuri upravo sada kemijaju novu dizajnersku drogu. Sve je započelo kada je kemičar s Novog Zelanda odlučio sintetizirati zamjenu za metamfetamine koji su mu ubijali prijatelje. Nakon inicijalnog uspjeha korisnici su uskoro počeli osjećati tjeskobu i napadaje panike i cijeli raspon ozbiljnih zdravstvenih problema. Dizajnerske droge neke su od najopasnijih stvari koje možeš unijeti u tijelo, jer oponašaju učinke popularnih droga ali uz nepoznate kolaterale kako je nemoguće procijeniti što je sve umiješano u kombinaciju. Izazivaju ekstremne halucinacije i rezanje kontakta sa stvarnošću pa je jedna od najpoznatijih priča upozorenja ekstremom ona o čovjeku koji je po konzumaciji ubio beskućnika i pojeo mu pola lica.

 
Stoga ako su ti dodatni stimulansi nužni da bi se zabavio, odmorio od sebe, od stvarnosti ili iz bilo kojeg drugog, samo tebi poznatog, razloga obrati pažnju na to da si informiran, da si svjestan posljedica, da si okružen ljudima koji mogu pomoći pođe li nešto po krivu, počni s malom dozom da vidiš reakciju tijela jer svačije je drugačije  i baš uvijek imaj sa sobom vodu. Ako je na lokaciji moguće testirati čistoću onoga što imaš bez posljedica učini to, nekoliko minuta bi moglo spasiti život. Nađeš li se u situaciji da netko do tebe treba pomoć ne oklijevaj, učini što možeš i odmah pozovi najbliže medicinsko osoblje. Za daljnje istraživanje upućujemo vas na čitav National Geographic serijal o drogama, znanje zaista je moć, informacija spašava živote.
{youtube}2M–5tYNR3g{/youtube}
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2