Skip to main content
  • alexander kowalski
  • 1.08.2013.

Glazba mora dirnuti ljude i tjerati ih na vrištanje

Ususret Moondanceu, porazgovarali smo s Alexandrom Kowalskim, jednim od festivalskih  gostiju.

Naslovna foto

alexander kowalski
 
Ime Alexandra Kowalskog poznato je svakom upućenijem poznavatelju njemačkog techna, a pripadnik je generacije producenata kao što su Marcel Dettmann ili Paul Kalkbrenner, koja  je stasala u Istočnome Berlinu. U šesnaest godina dugoj karijeri, Kowalski je izdao sada već klasične albume poput “Echoes”, “Progress”, “Response” ili “Changes”  te je postao ime koje jamči vrhunsku zabavu.
 
 
Odrastao si u Berlinu, možeš li nam reći koji je bio tvoj prvi kontakt s elektroničkom glazbom i tko je vrtio na prvom prvcatom partyju na kojem si bio?
Moj prvi susret s elektroničkom glazbom su bile stvari iz Engleske, stvari producenata kao što su Felix i Utah Saints, ali brzo sam se prebacio na Chicago i Detroit. Prvi klub koji sam pohodio na tjednoj osnovi bio je Suicide Circus i tamo su svirali svi momci iz Hardwaxa.
{youtube}ixMWhpg0iXU{/youtube}
 
Još uvijek živiš u Berlinu i svjedočio si razvoju scene – kako je bilo u ranim danima spram danas?
Zaista se uvelike promijenilo. Sada je sve daleko profesionalnije. Nekoć je bilo tek nekoliko  klubova i samo šačica turista, a sada možete izlaziti i partyjati svakodnevno. I rijetko čujete da netko govori njemački. Čini se da je Berlin postao 24-satni party grad.
 
Koja traka ili koji producent te naveo da pomisliš kako bi se trebao početi baviti produkcijom?
O programiranju beata sam mnogo naučio slušajući rane radove Paula Johnsona i Booa Williamsa. Tada sam kupio svoje prve sintesajzere i Roland TR-909 . Što se tiče utjecaja, tu su Steve Stoll, Damon Wild i Joey Beltram, znao sam da želim zvuk kao što je njihov.
{youtube}9_JbhG2ea8k{/youtube}
 
Kako se razvijao tvoj zvuk kroz godine, kako bi ga opisao?
Netko je jednom rekao da je moja glazba “multidimensional song mode techno”.  Sviđa mi se taj opis jer pogađa samu srž moje glazbe. Tijekom godina razvio sam vlastiti stil, volim melodije i moćne beatove i bass linije. Glazba mora dirnuti ljude i tjerati ih na vrištanje.
{youtube}ufTWhs_lLOg{/youtube}
 
“Dircsken” je izašao u ožujku, radiš li trenutno na novome materijalu?
U pripremi je nekoliko izdanja na mom vlastitom labelu, Damage Music Berlin, i brzo će ugledati svjetlo dana. Odradio sam i nekoliko suradnji koje su isto na redu za izdavanje, a odradio sam i mnogo remikseva i još radim na nekoliko.
 
Što možemo očekivati od tebe na Moondanceu – DJ set ili live?
Odradit ću live sa svježim materijalom, nekoliko neizdanih traka i, naravno, puno dobrih starih klasika.
{youtube}0tt2silu6-0{/youtube}
 
Već si nekoliko puta gostovao u Hrvatskoj – uvijek poslom ili i užitkom u smislu odmora?
Ponekad ostanem dan, dva, ali još uvijek nisam bio na odmoru. Zaista bih trebao jer u Hrvatskoj je predivno.
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2