Skip to main content
  • Fedde le Grand
  • 5.10.2011.

Intervju: Fedde le Grand (NL)

Česti gost klubova i festivala u regiji, miljenik hrvatske publike, odvojio je vremena i odgovorio nam što misli o Dutch houseu, kako se proveo na zatvaranju Spacea, gdje mu je bilo najbolje ovog ljeta i još mnogo toga.

Naslovna foto

Fedde le Grand

Fedde le Grand, nizozemski je DJ i producent, tvorac brojnih planetarno popularnih hitova poput „Put Your Hands Up 4 Detroit“, „Let Me Think About It“, „The Creeps“, „Let Me Be Real“, „Runnin'“, „So Much Love“, “Metrum“ i mnogih drugih, kao i po stalnoj suradnji s prijateljem i kolegom Funkermanom.


1. Koja je nadraža pjesma koju si producirao? Je li još uvijek “Put Your Hands Up For Detroit” ili nešto novije, možda od ovog ljeta?

To je vrlo teško pitanje. Napravio sam toliko glazbe posljednjih godina i svaka ploča odgovara određenoj situaciji. Najvjerovatnije vam mogu reći što svi ostali trenutno favoriziraju, a to je “So Much Love”. Super je gledati plesni podij kada pustim ovu stvar, ljudi zaista otkače na nju.


2. Možeš li nam kazati kako si se osjećao kada je Madonna zatražila tvoj remix? Jesi li upoznao ili su manageri odradili posao? Ako jesi možeš li nam reći nešto o njoj?

Mislim da je velika čast što sam remiksirao jednu od njezinih pjesama. Nisam je upoznao, tako da vam nažalost ne mogu reći ništa o njoj:)


3. Što misliš o činjenici da tehnologija mijenja glazbu i glazbenu industriju svakodnevno? Možeš li podjeliti s nama praktični primjer koji utječe na tvoj posao i kreativnost?

Za početak, mnogo vremena i energije uštedim time što ne trebam više nositi velike torbe na nastupe. Mogućnost pohrane glazbe na SD kartice i USB je definitivno promjenila način rada. Editiranje i remiksiranje traka na putu također se pokazalo veoma korisno.


4. ADE se približava, koje planove imaš ove godine? Kako je ADE utjecao na današnju eksploziju žanra “Dirty Duch” i nizozemskih glazbenika? Nizozemski house izvođači dominiraju scenom zadnjih godinu dana, a Hrvatska je ugostila Funkermana, Chuchiea, Afrojacka, Sunnery Jamesa i Ryan Marcianna ovo ljeto.

Odraditi ću nekoliko stvari ove godine na ADE konferenciji. Moja večer Takeover se održava treću godinu zaredom u klubu Escape u subotu. Puštati ću na DJ Mag Top 100 partiju, koji se prvi puta održava u Amsterdamu. Ovakve stvari su odlične za scenu u Nizozemskoj i lijepo je vidjeti da istu scenu i Hrvati prihvaćaju.


5. Jesi li bio uključen u ekspanziju posljednjeg vala Dutch housea? Po zvuku možda nisi toliko blizak, ali si uspio par godina prije ostalih i pokazao im da je to moguće.

Sumnjam. Dutch house su popularizirali momci poput Chuckiea, nakon što sam se ja već etablirao na sceni. Rekao bih da je moj zvuk poprilično drugačiji od njihovog, pa mislim da nismo baš nešto povezani


6. Što je najinteresantija ili najluđa stvar koja ti se dogodila putovajući po svijetu ove godine?

Hm, kompletna publika na zatvaranju Spacea je spontano sjela. Nikada nisam svjedočio ničemu sličnom, tako da je bilo malo čudno i u isto vrijeme spektakularno za gledati.


7. Nastupao si na Exit festival, open airu s Deadmau5-om u Ljubljani, Discotheque Rivi i klubu Revelin u Dubrovniku ove godine. Gdje je bila najbolja reakcija publike?

Exit je definitivno bio vrhunac mog ljeta, lokacija i publika su bili savršeni, pa bi rekao da je reakcija koju sam dobivao tijekom tog nastupa definitivno najbolje ove godine.

{youtube}JBhBbxm4nak{/youtube}

8. Posljednji spot koji si napravio se također sastoji od snimki sa tvojih nastupa na Balkanu. Možeš li nam reći nešto o tome, zašto si se upravo za te snimke odlučio? Iz videa se da zaključiti da je najluđa atmosfera bila u klubu Revelin –  slažeš li se?

Te snimke su jednostavno bile najbolje dok smo pregledavali sve što smo snimili ovo ljeto, a imali smo mnogo nevjerovatnih momenata. Atmosfera je bila luda na svim partijima, ali Revelin je zasigurno bio vrhunac.


9. Imamo osjećaj da si napravio karijeru Goldfishu kada si uradio remix za traku “Soundtrack and Comebacks” – poznajemo traku već nekoliko godina i dobra je, ali ti si je napravio hitom. Koja je tajna velikog remixa i koliku ulogu igra čista sreća?

Svi znaju da postoje odlični remiksi i oni loši. Dobar remix može odvesti stvar na potpuno novi nivo i predstaviti je velikom broju ljudi. Sreća igra ulogu koji put kad ti pod ruke dođe traka za koju nikada prije nisi čuo i odjednom dobiješ inspiraciju – takvi remiksi su najbolji za mene.


10. Jesi li se dobro proveo na zatvaranju Spacea prošle nedjelje? Možeš li nam reći nešto o partijima na Ibizi, jesu li oni nekako posebni za tebe? Nakon što si organizirao Flamingo večeri u Pachi, možemo li nešto slično očekivati u budućnosti?

Ibiza je vrlo posebna za svakoga tko ode tamo, a pogotovo zatvaranja Spacea. Na Ibizu odlazim već neko vrijeme i nikada nisam imao lošu večer. Ima nešto u tom otoku što čini sve upravo onako kako treba biti. Nisam siguran hoću li raditi svoje večeri ponovo, iskustvo je bilo fantastično i bili smo puni cijelo ljeto, ali toliko dobrih večeri i klubova ima na Ibizi pa bi bila šteta vezati se samo za jednu. Ono što sam radio ove godine mi je omogućilo da prihvatim i puštam na mnogim različitim partijima.

Fedde le Grand


11. Također si nastupao na 5 godina Toolroom labela prošli vikend u Londonu. Možeš li komentirati na uzlaznom uspjehu ovog labela u zadnje dvije godine. Čini se kako rade vrlo dobar posao, šireći se na tvrđe stvari (Umek – techno / Jaguar Skills – dubstep), a u isto vrijeme brinu za house talente. Izdali su tvoju traku Metrum, koja je postigla veliki uspjeh.

Toolroom je super label i odličan sam prijatelj s ekipom tamo. Guraju zaista najbolje od stilova elektronske glazbe i njihov tim ulaže veliki trud i predanost u svako izdanje. Izrasli su zaista brzo u jedanu od najboljih EDM etiketa u Velikoj Britaniji, ali i svijetu.


12. Čime se baviš osim glazbom (vjerujemo kako produciranje, nastupi i label oduzimaju 80% vremena)? Ćime bi se bavio da nisi glazbenik?

Živim vrlo jednostavan život zapravo. Karijera mi oduzme većinu vremena, a ono što ostane posvetim prijeteljima, obitelji, uistinu uobičajenim stvarima. Nisam siguran čime bi se bavio da nisam muzičar, vjerovatno nečim kreativnim kao grafički dizajner.


13. Što možemo očekivati od nastupa ovog petka u Shamballi? Koju neizdanu traku od tebe ili kolege producenata? Koliko se trenutno tvoj set sastoji od vlastitih produkcija?

Moji setovi nikada nisu isti. Što ću puštati ili ne odlučujem tek kada budem u klubu. Naravno da ću puštati nove stvari, kao i one za koje biste voljeli znati koje su:)


14. Koje si dojam stekao o Hrvatskoj do sada? Jesi li imao vremena za opuštanje ili je sve bilo avion-hotel-nastup-hotel-avion?

Imao sam vremena za opuštanje nekoliko puta. Zaista prelijepo mjesto, mnogo kulture, fantastičnih plaza, a hrana i vrijeme su svaki put bili odlični. Kada bi imao više vremena za odmor, najvjerovatnije bi došao u Hrvatsku.


15. Što bi poručio fanovima u Hrvatskoj i našim čitateljima?

Hvala vam na kontinuiranoj podršci i veselim se što ćemo partijati ponovo zajedno.

 

 

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2