Skip to main content
  • alt
  • 23.03.2015.

JabbaTon i Chew The fat! CRO – dvostruko slavlje bass kulture

Ista ekipa, jedna duga noć, dva kluba i dvije jubilarne godišnjice, samo nekoliko minuta udaljene na gradskom asfaltu i… bass.

 
Dvije večeri ostavile su svoj duboki potpis na bass entuzijastima zagrebačke i regionalne bass scene. 28. ožujka je dezignirani dan u kojem se pozdravljamo od jednog od programa i šaljemo JabbaTon na dugi zasluženi počinak na mjestu gdje je sve počelo, u KSET-u, nakon čega se rasplesani sele na melasu slatkih podova Sirupa do 8 ujutro. Uoči nadolazećih godišnjica popričali smo s ekipom u čije ime je progovorio naš Yesh.

alt

 
1. Koliko su JabbaTon i Chew The Fat učinili za bass glazbu lokalne i regionalne scene? Jeste li u početcima  mislili da će potrajati ovako dugo i biti tako dobro prihvaćeni?
 
Koliko su učinili najbolje da prosude drugi. Ono što je sigurno je da smo u oba projekta uložili jako jako puno truda, vremena, novaca, ali u prvom redu entuzijazma bez kojeg ne bi bilo moguće preživjeti ovako dugo. Dokaz tome je niz drugih projekata koji su se tijekom godina pojavljivali, ali i relativno brzo nestajali sa scene. Malen je broj ekipa i projekata koji su uspjeli održati se dugo, a s obzirom da novac nije faktor motivacije, entuzijazam je taj koji čini razliku hoćeš li se nakon neuspjeha (kojih je naravno bilo) podići ponovno na noge i nastaviti dalje ili odustati. Mislim da je isti taj entuzijazam nešto što ljudi prepoznaju pa s vremenom dolazi i prihvaćanje. Barem tako volimo razmišljati.  

alt

 
 
2. Kako to da JabbaTon ide u mirovinu nakon jednog desetljeća i znači li to da bi ovog starosjedioca uskoro mogao zamijeniti neki novi klupski program iste ekipe?
 
JabbaTon je počeo doslovno kao grupa frendova i članova KSET-a koji su htjeli raditi svoje tulume i dobro se zajebavat, a mjuza je bila zajednički nazivnik. Nakon 10 godina neki od nas danas imaju djecu, brakove, poslove i manjak vremena ili su jednostavno otišli u drugom smjeru tako da je nekako prirodno došlo vrijeme za umirovljenje projekta koji je po nama jedino imao smisla u svom organskom obliku tamo gdje je nastao s ljudima koji su ga kreirali. Neki od nas smo naravno i dalje u glazbi i na sceni te kotrljamo vlastite projekte tako da do nekog novog derivata JabbaTona sigurno neće doći. Zamjene i kopije ionako nitko ne voli.    

alt

 
 
3. Koji JabbaTon party smatrate najuspješnijim i što možemo očekivati u KSET-u 28. ožujka.?
 
Ne bih izdvajao ni jedan JabbaTon zapravo. Postojao je jedan period u kojem su praktički svi JabbaToni bili posebni i maksimalno crazy. Tko im je svjedočio zna o čemu pričam. Najuspješnije je to što smo uspjeli spojiti artiste s različitih područja na jednom mjestu, ali i demistificirati klupsku glazbu nekim ljudima koji je do JabbaTona i nisu pretjerano doživljavali jer JabbaTon je uvijek bio u prvom redu dobar i raskalašen tulum. 28.3. možete očekivati, nadam se, dašak tih JabbaTona o kojima pričamo, ali da se ne bi sve svelo samo na nostalgiju u igri je i kvalitetan program s naglaskom na čak dvije promocije novih spotova naših hip hop umjetnika Diyale i Tone Tuora uz naravno i njihove live nastupe, a u goste nam dolazi i naš dragi prijatelj Floydcide, Jamajkanac s britanskom putovnicom koji je upravo na Jamajci i vjerujem digga nove roots i reggae singlice za tu priliku. Tu su naravno i stari JabbaTonci koje niste dugo dugo imali prilike slušati Nesho i DJ Corea koji specijalno za ovu priliku priprema retrospektivni drum’n’bass vinyl set kojem se jako veselimo, a možda mu s kojom pločom uleti i jedan gost iznenađenja. 😉 

alt

 
 
4. Kako to da ste odlučili da se obje proslave odvijaju na isti dan na različitim lokacijama?
 
Kako nije bilo druge nego priču započetu u KSET-u tamo i završiti, a KSET nažalost ima ograničenje radnog vremena samo do 3 što bi značilo nezadovoljne rejvere u 3 iza ponoći, odlučili smo iste večeri proslaviti i 5. godišnjicu Chew the Fat! CRO večeri u klubu Sirup koji ima radno vrijeme do jutra tako da se svi nakon KSET-a mogu prošetati 5 minuta do Sirupa i nastaviti rejvati do 8.  A i lijepo se poklopilo da iste godine slavimo petoljetku i dvostruku petoljetku odnosno JabbaTon oproštaljku.

alt

 
 
5. Koje žanrove i izvođače biste istaknuli za ekipu koju će srce odvesti u Sirup na peticu Chew The Fat-a?
 
U Sirup nam ponovno u goste dolazi polovica dvojca Street Creeps iz Engleske, naš dugogodišnji prijatelj i također JabbaTonac koji ima čak i izdanje na JabbaTon Records etiketi koja će ipak nastaviti živjeti i pronositi JabbaTon ime i dalje. Osim njega tu su Rea i Kodin također dugogodišnji članovi Jabba Crewa uz naravno nas domaćine DMT-a, MC Tone Tuora, VJ –polygona i mene. Očekivati možete standardni bass koktel drum’n’bassa, trapa, garagea, dubstepa itd.

alt

 
 
6. Po čemu se ova dva klupska programa razlikuju a po čemu su im se manifesti poklapali kroz godine?
 
Razlikuju se primarno po načinu na koji su nastali, ali i funkcionirali, jer JabbaTon nikada nije bio još jedna u nizu standarnih klupskih večeri i realno nikad nisi znao šta te te večeri čeka osim JabbaKija sljepila. Ako pak gledamo žanrovski JabbaTon je često koketirao s hip hopom kroz grime i turntablism što nije bio običaj na Chew the Fat! CRO večerima, makar do sada. Zajednički nazivnik im je naravno bass glazba i nepretenciozna zabava. 

alt

 
 
7. Wild Card pitanje: Da možete svijetu poslati samo jednu poruku koja bi ona bila?
 
Godine brzo prolaze zato zajebavajte se što više s ekipom, smijte se što više i budite dobri jedni prema drugima kao što se mi i dalje trudimo biti. I najvažnije od svega nemojte glazbu i clubbing shvaćati preozbiljno, nisu bez razloga stavljeni u ladicu „zabava“. You don’t have to be cooler then cool to be cool.  😉 
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2