Skip to main content
  • alt

Saytek: Veselim se čuti što lokalni talenti imaju za ponuditi!

Od Spacea na Ibizi, preko fabrica i Tresora, pa sve do rezidencije na Zoo Projectu, Saytek se kroz godine profilirao kao jedan od globalno najtraženijih live actova.

 
Nominiran za najbolji Live Act 2013. od ekipe DJ Maga, vlasnik Mixmagove nagrade za album mjeseca i neumorni sipatelj novog s labela kao što su Cubism, KMS, liebe*Detail, Soma, My Favorite Robot Records, Wiggle, Monique Musique i fabricova vlastita labela, Saytek ovoga ljeta stupa i na domaće tlo i to ni više ni manje no na trogirski manifest slobode Moondance festivala.

alt

 
Pa kako bi ti, dragi naš, znao sve što trebaš znati uputili smo Sayteku nekoliko pitanja i zahvaljujemo što je uzeo nekoliko trenutaka kako bi popričao s domaćim fanovima.
 
1. Vrlo si poznat po svojim live showovima koje gradiš iz nule koristeći širok raspon hardwarea i opreme. Što je za tebe kao umjetnika drugačije kada sviraš live set naspram puštanja kao DJ? Koje ti je uzbudljivije?
 
Pa, vjerovali ili ne, nikada nisam puštao kao DJ. Već 12 godina nastupam live, ali upravo su DJ-i oni koji me inspiriraju. Vjerujem da bi dobar DJ trebao imati sposobnost da povede ljude na glazbeno putovanje s mnogo emocija, momenata uzbuđenja, napetosti, trenutaka kada su oči zatvorene i izgubljen si u glazbi, mračnijih više zahtjevnih dijelova i melodija koje ti šalju srse kralježnicom. Ovo je ono čemu težim u svojim setovim, ovo je moj konačni cilj kada stvaram live glazbenu priču i to je ono prema čemu uvijek nastojim raditi.

alt

 
2. Je li se ikada dogodilo da možda improvizirana traka koju gradiš pred publikom ne funkcionira?
 
Danas imam sreće da stvaram pred publikom koja cijeni underground glazbu i koji znaju da sam live act pa to nije veliki problem. Uglavnom dobijem vrlo dobru povratnu informaciju. Ali u prošlosti se znalo dogoditi da sam postavljen pred publiku koja očekuje nešto komercijalnije i nikada neću biti u mogućnosti ugoditi nekome tko me traži traku Davida Guette!
 
3. Koja je tvoja pozadina, koji žanr te zakačio za elektroniku? Kako je sve započelo?
 
Ambient je bio moja prva ljubav koju sam otkrio u ranim radovima FSOL-a i Aphex Twina. Bio sam geeky klinac koji je volio glazbenu tehnologiju, ali tek kada mi je prijateljev brat posudio kazete s UK raveom, acid houseom i ranim detroitskim technom je bio tren kada sam se zaista zakačio za plesnu stranu stvari na podiju. Imao sam 13 godina i bio puno premlad da upadnem na rave, ali volio sam ovu glazbu jer je bila svježa i drugačija.

alt

 
 
4. Kakva je bila scena u Velikoj Britaniji kada si počinjao i što se promijenilo od tada?
 
Mislim da je više manje jednaka. Propustio sam dane ranih raveova kako sam bio premlad, pa kada sam se ubacio već su postojali super klubovi i superstar DJ-i. Bio sam uključen u ilegalnu party scenu, ali to je već bilo poprilično udaljeno od klupske scene do tada. No u posljednje vrijeme sam primijetio kako house i techno iznova postaju popularni iako su na neko vrijeme izgubili na popularnosti. Ali od kada pamtim scena se za mene uvijek vrtila oko glazbe i ljudi koji vole glazbu. Ima dosta idiota na sceni koji ovo rade iz krivih razloga, no pokušavam ih izbjeći i raditi s ljudima koji dijele moju strast.
 
5. što je, po tvom mišljenju, traka koja je sve promijenila? Koji su planovi za budućnost?
 
Nikada nije bila samo jedna traka, bilo je to bogatstvo sjajne elektronike s kraja 80-ih i početka 90-ih. Za mene osobno 90-e su bile vrlo kreativna era s toliko ljepote i inovativnosti od toliko umjetnika koji su rušili barijere. Nacrt za sve ono što radimo danas nastao je tada. Za sebe u budućnosti vidim to da nastavim raditi ovo što radim, da stvaram glazbu najbolje što mogu i pokušam slijediti vlastite osjećaje bez distrakcija onoga što je moderno ili nečijeg tuđeg mišljenja.

alt

 
6. Gdje nalaziš inspiraciju? Dolazi li iz rada drugih umjetnika ili može biti bilo što? Koje žanrove još slušaš osim elektronike?
 
Inspiracija dolazi s mnogo različitih mjesta. Uvijek sam slušao mnogo glazbe i izvan elektronike. Psihodelični rock 60-ih, jazz, dub, volim Boba Marleya, Dylana i zaista uživam u klasici. Također pokupim mnogo utjecaja kada sam na turneji, uvijek čujem mnogo svježe glazbe kroz odlične zvučne sisteme. Ali zapravo inspiracija dolazi iz samog procesa pisanja, jednostavno se dogodi i dobijem buzz od zvuka koji sam stvorio ili beata, tada sam u zoni.
 
7. Što pripremaš za trogirski Moondance festival? Koga se veseliš čuti od svojih kolega?
 
Radujem se svima s lineupa. Toliko inspirativnih talenata da sam počašćen što sam headliner među tako sjajnim actovima. Ali također posebno se veselim čuti što lokalni talenti imaju za ponuditi!

alt

 
8. Wild Card pitanje: Da možeš bilo kojeg glazbenika vratiti iz mrtvih tko bi to bio?
 
Iskreno, nitko! Mislim da je mnogo legendi umrlo rano pa je tako njihova glazba stala na vrhu karijere. Iako je ovo vrlo tužno za njih i njihove obitelji čini mi se da su recimo John Lennon, Bob Marley ili Jimmy Hendrix još uvijek ovdje da ne bi imali mistiku koja ih okružuje danas.
 
 
 
 
 
sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop