Skip to main content
  • outof

Upoznajte prvi osječki vinyl-only label Out Of Place

Volster i Miss Sunshine, osječki predstavnici techno scene, udružili su snage i na poslovnom planu te pokrenuli prvi ovakav label na tom području. 

Piše: 

Naslovna foto

outof


Volsterova ljubav prema technu razvila se još krajem ’90-tih, a nakon DJ-anja prirodno se pojavila i potreba za produkcijom. Pojavio se nekoliko puta u Moscinom BBC Radio 1 showu, a izdavao je labelove kao što su Monocline, Microfreak, Fach i Evasion Room Records. Najnovije izdanje, EP ‘Nihilist’ Volster je izdao na vlastitom labelu Out Of Place, a kako bi saznali više o cijeloj priči postavili smo mu nekoliko pitanja.


out

Koliko dugo se razvijala ideja o labelu i koji je bio onaj ključni okidač za realiziranje te ideje?
Ideja o labelu je stara oko 3 godine. Poprilično dugo, ali tako to ide u mom životu. Neke stvari su se morale jednostavno posložiti. Sa vinyl labelom nije lako startati, to je u biti money-loosing biznis. Međutim, drago mi je što je toliko dugo trebalo jer sada imamo deal sa proizvodnjom i distribucijom koji je izrazito povoljan za nas. Nemamo potrebu kalkulirati.

Tvoja životna partnerica Miss Sunshine, ujedno je i ona poslovna. Na koji je način ona doprinijela realizaciji?
Sunčica je polovica cijele ove priče. Njezino iskustvo i kontakti su odigrali ogromnu ulogu u ovoj našoj priči. Isto kao u i u privatnom životu, ja sam “pokretač”, a ona je “realizator”. Bez nje bio bih izgubljen haha! 

volster

Kojim bi još riječima uz ‘techno’ mogao malo preciznije opisati zvuk koji možemo očekivati od labela Out Of Place?
Techno je za mene vrlo širok pojam, međutim ima vrlo specifičnu notu i smjer. Poneki prijatelji mi se smiju kada ih krenem uvjeravati za neke trake, čak i one izvan elektronske muziku, da su potpuni techno. Techno je vizija, smjer prema naprijed. Za mene on nije određen agresivnim kickovima i brzim ritmovima.

Postoji li određen plan, program, ritam izdavanja ili će ići više spontano?
Out of place label je započet kao naša platforma za muziku kojom se bavimo većinu našeg života. Nije se lako potpuno izraziti kao artist kada znaš da tvoju muziku ocjenjuju drugi vlasnici labelova, važu i razmišljaju o prodaji ploča i isplativosti. Uvijek tu postoje nekakve kalkulacije. Naravno, ne rade svi labelovi na taj način, a ne želimo ni mi. Stoga, plan je za sada potpuno neopterećeno izdavati našu muziku, a ako čujemo nešto što nam se svidi – izbacit ćemo, zašto ne. 

oop


Koji te producenti inspiriraju i zabavljaju svojim radom, a koje labelove najviše cijeniš?
Puno ih je, previše. Nikad nisam imao velike favorite. Ponekad me samo neki segmenti kod različitih artista inspiriraju. Jedan Mike Parker koji već skoro 20 godina ima svoju viziju techna, Sleeparchive kao master of “not-giving-a-fuck”, Sandwell District kao label i duo, neizostavni Mills, poetični Giegling kao label, “hladni” Northern Electronics…Puno je toga i stalno se mjenja.

Možeš li izdvojiti nekog producanta ili ekipu sa domaće scene čiji rad pratiš?
Uz neizostavnu Sunčicu, puno je kvalitetnih artista, dj-a, a sada već i labela na hrvatskoj sceni. Disrupted Project, Evan i Borut Cvajner trio sa pulskog Vakuma, Mateo Klaic – Oetam sa Lošinja, Pytzek i Mislav sa Burekom i Barbom, ekstraktovci Mimi i Labud kao odlični DJ-i, Eddy Ramich i izuzetno talentirani mladi producent iz Osijeka – Basic Guy.

oop1

Out Of Place je prvi label iz Osijeka. Kako bi opisao trenutno stanje glazbene scene u Osijeku? Radi li se na clubbingu, postoji li vjerna i upućena publika?  
Da, Out of Place je prvi vinyl label iz Osijeka, čini mi se prvi općenito sa ovih prostora. Na to smo izrazito ponosni i nadamo se da ćemo motivirati i druge ljude da se odvaže u tu avanturu. Svima nam je to potrebno. Scena u Osijeku je trenutno vrlo dobra. Nakon jednog izrazito bogatog perioda prepunog klubskih događanja, Osijeku je dugo vremana falio pravi klubing. Za mene mashup muzika i rakija nisu nikada bili klubing i čini mi se da su to ljudi ovdje napokon shvatili. Nedavno smo pokrenuli Klubnacht večeri u Osijeku, vidno inspirirani noćnim životom u većini europskih gradova i to je imalo, vjerujem, velik utjecaj na publiku u Osijeku. I na publiku i organizatore i dj-eve. Drago mi je zbog toga.

Jesu li u planu Out Of Place večeri/partyji?
Svakako planiramo raditi Out of Place label večeri u budućnosti. To je isto veliki dio cijele ove priče i ako se vratimo na početak ovog intervjua, očito je postojao razlog zašto nam je trebalo pune 3 godine da realiziramo ovu ideju. Nekako mislim da sve ide točno onako kako treba. 

Out Of Place Facebook

{youtube}_WC7nE6dl6c{/youtube}

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2