Skip to main content

Traka dana: Da li su DJ-i veće zvijezde nego rockeri?

Slogan „No more fucking rock 'n' roll!“ predstavljao je identitet ljubitelja elektroničke plesne glazbe devedesetih, supkulturne skupine koja je prkosila starim provjerenim recepturama koje je rock nudio.

Piše: 


Rock 'n' roll je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća bio svjež zahvaljujući tadašnjim klincima koji su blues, boogie woogie, jump blues, jazz i gospel kombinirali na novi način, a prošao je kroz svoje brojne faze adaptacije i uspio se održati kao. Kroz rock se neprestano vraćaju glazbene figure koji su kroz povijest te glazbe bile moderne, pa su nakon toga bile démodé, ali svaki put s novim pristupom produkciji.

Elektronička kultura polazila je od rušenja tog principa, te rušenja izvođača kao „zvijezde“ glazbenog događaja i nudila je vječnu inovaciju kao odgovor na sve. Smatrate li da je uspjela u tome? Da li je elektronička klupska glazba danas po svom principu postala rock 'n' roll? Da li su DJ-i veće zvijezde nego rockeri?
 
Nisam siguran da znam odgovor na ova pitanja, no retro elementi osamdesetih i devedesetih se definitivno provlače u elektroničkoj glazbi današnjice i moram priznati da uživam u tom trendu. Jedan od očitih primjera je i današnja traka dana.

Poslušajte Ellen Allien – Freak The Night
{youtube}b3VImqKmdPA{/youtube}

dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop