Skip to main content
  • alt
  • 20.12.2014.

5 anti-mamurluk namirnica

Bila je ludnica zar ne? Nisi baš morao nazdraviti sa svakim ali kad je već bal… Nema veze, Scena je tu s paketom prve pomoći.

Piše: 

 
Ako si bio jedan od onih kojima je fraza "Ne hvala!" jučer bila sasvim strana sada ti ovaj ekran vjerojatno poprilično nezgodno blješti u oči i volio bi da imaš nekoga da ti drži glavu jer još imaš onu polumigrenu od kada si digao rolete i svjetlost ti je spalila rožnice.


Foto Shutterstock

 
Mamurluk je zapravo kombinacija dehidracije, loših odluka i u tijelu nakupljenih toksina koji se još nisu razgradili. Pa nisi li jedan od onih koji svaku čašu pive ili svaku žestu poprati sa par gutljaja vode (a nisi) možeš zahvaliti jučerašnjem Sebi što je današnjem Sebi ostavio ovaj problem.

alt

 
Obično se kaže da će ti masna hrana pomoći jutro nakon. Svatko ima svoju verziju onoga što mu pomaže, ali znanost se složila da na kemijskoj osnovi postoji nekoliko namirnica koje će pomoći vratiti tijelo u homeostazu nakon hedonističkih etilnih eskapada. Pa kaže:
 
Jaja
Zanimljivo, jaja su superheroji čišćenja toksina. Sadrže na lopate aminokiseline cistein koja razlama toksine koje tijelo još nije uspjelo razgraditi samo. 
 
Kokosova voda
Jeste li ikada primijetili da iako je alkohol krcat kalorijama (više manje kompleksni ugljikohidrat kao šećer, tj šećer je alkohol koji ti ne daje buzz) ujutro se osjećate mršavije i tanje. Vjerojatno i jeste jer molekukle alkohola hrle prema onima vode čim ih ugledaju. Ukratko alkohol će vas posušiti kao šljivu, to uključuje i mozak koji je uglavnom sačinjen od vode. E sada možete salutirati migreni, letargiji, osjetljivosti na svjetlo ili glasne zvukove. Razlog je dehidracija. Obična voda će poslužiti također, ali kokosova voda sadržava šećer i elektrolite kao da ste popili neko piće za sportaše, recimo Gatorade.
 
Sok od rajčice
Čuli ste već za Bloody Mary koktel naravno, samo biste ovu jutarnju varijantu mogli učiniti djevičanskom aka bez alkohola. Zašto sok od rajčice? Zato jer kada pretjeraš s pićem tvoja jetra je toliko zaposlena razlamanjem toksina da se nema vremena baviti sitnicom kao što je održavanje normalne razine šećera u krvi. Glukoza je primarno gorivo za mozak i njen nedostatk rezultira umorom, slabošću i nervozom. No sok od rajčice stabilizira šećer u krvi i sadrži likopen kojim se bori protiv upala, ali jednako je važan i visoki faktor hidratacije.

alt

 
Banane
U pidžami ovoga puta nisu one nego su šanse da ste to još uvijek vi. Kako alkohol prolazi kroz sustav uz molekule vode za taoce uzima i kalij. S niskim razinama kalija osjećate se slabo i tresuckavo i tlak se penje kroz krov. No to nije ništa što ovo super voće ne može riješiti.
 
Kava
Oh prva kava nakon mamurluka (kažem prva jer i ti i ja znamo da je jedna od mnogih taj dan). No kava je dvosjekli mač, prekrasna crna slasna katana, eliksir života. Dakle iako je diuretik i s previše šalica riskiraš povećati stupanj dehidracija, no ako svaku popratiš časom vode kofein će ti dati vrlo dobrodošlu energiju taj dan. Prihvati je objeručke.

Pokušaj, javi nam kako je uspjelo ili podijeli neki svoj provjereni recept s ostalim scenoljupcima. Duge vam noći i laka jutra dragi naši.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk