Skip to main content
  • 10.08.2016.

Berlin dobiva kip u čast dealerima iz parka!?

Da, zaista je tako. Berlinski Görlitzer Park bi mogao postati poprište novoga kipa koji će se uzdići u čast afroameričkim dealerima i mjestu koje zauzimaju u gradskom kulturnom krajoliku.

 
Područje Görlitzer Parka je jedno od najproblematičnijih berlinskih lokacija s konstantnim racijama i oko 500 aktivnih istraga u slučajevima povezanima sa preprodajom, kupnjom ili konzumacijom droga.
 
Ideju je prezentirao u Berlinu baziran američki umjetnik Scott Holmquist, a njemački politički establišment je stao iza nje. Projekt je objašnjen ovim riječima:

 
"Dealeri provode društveno korisnu funkciju koju cijene mnogi – posebice tamo gdje su lako dostupni, usred gradskih četvrti, i posebice u parkovima" napominjući kako želi " Stvoriti spomenik dealeru, afričkom imigrantu, koji bi prepoznao doprinos ovog opasnog zanimanja u borbi protiv baštine kolonijalizma i za slobodu individue da kontrolira svoje tijelo".
 
Kako bi se moglo očekivati u ovako kontroverznoj ideji Scott je primio priličan broj ogorčenih kritika, posebice od obitelji na koje je otjecala ovisnost, ali Holmquist je odgovorio kako bi ovaj kip potaknuo dijalog oko Görlitzer Parka šireći debatu o drogama izvan samog kriminalnog karaktera radnje. Lijevo orijentirana Piratska stranka kojoj je iznio prijedlog već je javno dala svoju podršku i otvorila vrata tome da bi projekt mogao biti dovršen 2017. Glasnogovornik stranke, Felix, rekao je da je skeptičan u vezi toga hoće li grad zaista dopustiti postavljanje kipa ali da se svejedno raduje debati koja će se razviti na ovu temu.
 
A Scott? Scott je napomenuo kako će kip postaviti i bez potpore grada, pa makar samo na kratko.
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2