Skip to main content
  • alt
  • 4.04.2015.

Disko kugla 2.0

Od Travolte koji se razbacao po podiju u Groznici subotnje večeri sve od samog žanra koji polovicu imena dijeli sa disko kuglom, ovaj svjetlucavi mali globus osvojio je svijet.

 
Oči su naivne i reagiraju na svjetlo. Refleksija automatski privlači pogled i zato vaša bolja polovica stavlja nakit i zato želiš poljubiti sjajne usne. 
 
No kada disko kugla koju smo poznavali polako kreće na san u prašnjave arhive prošlosti stiže njena nasljednica direktno ispirirana ovom relikvijom.
 
Nova disko kugla je modularni sustav rasvjete. Kako vam ove riječi ne znače baš ništa reći ćemo ovako. Nova kugla hvata zvukove iz okoline i sama generira svoje bljeskajuće pulseve svjetla.

alt

 
Na projektu naziva Disco Disco surađivali su Alexa Asseilya, dizajn studija Goodwin Hartshorn i londončani Haberdashery. Kao da u prostoriji imate LED sunce reagirat će čak i na zvukova tijela, pucnete li prstima instantno će vas popratiti bljeskom svjetla. Dizajn je namjerno kružan kao posveta disko kugli i instalacija se trenutno nalazi u Parizu na izložbi Play of Brilliants. No kada zaista dobije svoju primjenu na podijima moći se prilagoditi obliku bilo kojeg prostora. 
 
Dizajneri sami su o djelu svojih ruku imali za reći ovo:
 
"Ova instalacija propituje odnos između gledatelja i umjetničkog djela. Da li se gledatelji prilagođavaju ritmu skulpture ispred njih, ili se skulptura prilagođava njima? Tko ima kontrolu?" 
 
Pa dok ne zaplešemo pod ovim pikseliziranim suncem u nekom od naših klubova ostavljamo vas s videom.
 

DiscoDisco – a sound responsive light sculpture from haberdashery on Vimeo.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop