Skip to main content
  • 16.04.2014.

Energetski bljesak – putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu

Ako je rock glazba govorila o iskustvu – autobiografskom ili izmišljenom – rave je konstruirao jedno iskustvo: zaobilazeći tumačenje, slušatelj je ubačen u vrtlog povišenih senzacija, apstraktnih emocija i umjetne energije.

Piše: 


Rave glazba predstavlja fundamentalni raskid s rockom ili, barem dominantnom (engleskom) književnom i socrealističkom paradigmom rock kritike, koja se fokusira na pjesmu i priču. Rave je od samog početka nešto više od glazbe i droge; rave je matrica životnog stila, ritualiziranog ponašanja i vjerovanja. Običnom promatraču možda djeluje kao neki uvrnuti kult, no za sudionike rave je poput religije.

U ovom dopunjenom i proširenom izdanju Energetskog bljeska (originalno objavljenom 2008.) Simon Reynolds nije promijenio osnovni tekst knjige iz 1998. godine (koja se bavila bazičnim žanrovima techna i housea), već je samo dodana nekolicinu poglavlja koja pokrivaju ono što se dogodilo kasnije: uspon trancea, 2step garage eksplozija, retro-elektro povratak osamdesetih i – u brzom pregledu – kriza i konsolidacija plesne kulture i pojava nedefiniranih žanrova, kao što su mikro-house, breakcore, grime i dubstep.

alt

U ovo izdanje – prvo na hrvatskom jeziku – dodano je poglavlje o DJ-iranju i remiksiranju. Ako se intonacija novog materijala u Energetskom bljesku uvelike kreće prema predmetu, i dalje je jasno da je autor sklon: svaki novi razvoj mjeriti spram prvotne faze ravea s početka devedesetih. Energetski bljesak je esencijalna i nezaobilazna kronika jednog važnog fenomena koliko i knjiga autorovih općih i teorijskih ideja o plesnoj kulturi, prožeta intervjuima iz zadnjih deset godina, a konstruirana i ispisana kao dijalog sa zamišljenim sugovornikom.

Simon Reynolds autor je nekoliko vrlo zapaženih knjiga o glazbi, od kojih su posljednje objavljene, Rip It Up and Start Again: Postpunk 1978 – 84 i Bring the Noise: 20 Years of Writing About Hip Hop. Objavljuje u publikacijama kao što su New York Times, Observer, Salon, Guardian, Unict i The Wire. Vodi I blog Blissblog. Rođen je u Londonu, sa suprugom I dvoje djece živi u New Yorku.

•    Područje: publicistika
•    ISBN: 978-953-303-101-9
•    Biblioteka: Biblioteka POP
•    Izdavač: Naklada LJEVAK
•    Godina: 2009.
•    Broj stranica: 575
•    Format: 13,7 x 20,4 cm
•    Uvez: meki =159,00 kn

S engleskog preveli: Miloš Đurđević i Josip Visković

 

 

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2