Skip to main content

FDA odobrila fazu tri za testiranje MDMA-a u tretiranju PTSP-a


Istraživanje potencijala nečega što je počelo kao klupska droga u tretiranju psihičkih poremećaja, o čijoj učinkovitosti se raspravlja već mjesecima, uklizava u ciljnu liniju koja stoji prije MDMA na recept.

Piše: 

 
Prethodne godine istraživanja faze 2 financirala je Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) koja se orijentirala na 130 osoba među kojima se nalaze ratni veterani, žrtve zlostavljanja i pripadnici policijskih i vatrogasnih snaga s dijagnosticiranim PTSP-om. Konačni rezultati otvorili su vrata početka novoj fazi jer su tretirani prijavili smanjenje ozbiljnosti simptoma za 56%.
 
Dr. Charles S. Marmar, glavešina psihijatrije na New York University’s Langone School of Medicine, za New York Times podijelio je: "Oprezan sam, ali pun nade […] Ako rezultati nastave biti ovako dobri, ovo će nam puno koristiti. PTSP je jedna od stvari koje je izuzetno teško tretirati. Naše najbolje terapije sada ne mogu pomoći više od 30 do 40 % pogođenih, tako da trebamo više opcija."
{youtube}RWIc4vRFoYY{/youtube}
 
Važno je napomenuti da uzimanje kontroliranih doza MDMA nije jedino što se od sudionika zahtjeva. Pacijenti su ujedno prošli i 12 tjedana psihoterapije unutar kojih su bilo inkorporirane tri osmosatne seanse s MDMA-om i za vrijeme trajanja ovih maratonskih seansi pacijenti "leže na futonu sa svijećama i svježim cvijećem oko njih slušajući umirujuću glazbu". U prostoriji su se nalazili i Dr. Michael C. Mithoefer i njegova žena Ann Mithoefer, koji su ih pomagali voditi kroz sjećanja koja su rezultat PTSP-a.
 
"Lijek im omogućuje da pogledaju stvari iz druge perspektive i reklasificiraju ih […] Zaista se od nas ne zahtijeva puno. Svaka osoba ima urođenu sposobnost da zacijeli sama sebe. Mi samo stvaramo prave uvijete." – napomenula je gospođa MIthofer.

 

 
No nisu svi jednako optimistični što se tiče ove prilično potentne sintetičke droge. Kao protuteža stoji psiholog sa Swansea sveučilišta u Walesu, Andrew Parrot, koji već duže vremena proučava utjecaj Ecstasyja na mozak i napominje: "Šalju poruku ako će vam ova droga pomoći da riješite probleme, kada zapravo u mnogo slučajeva ona sam stvara probleme. Ovo je neuredna droga za koju znamo da može načiniti štetu".
 
Faza tri se ipak s preliminarnim sjajnim rezultatima nastavlja u 2017. i ovoga puta će uključiti najmanje 230 pacijenata. Potvrdi li treća faza saznaja iz prve dvije MDMA bi se kao lijek na recept na policama ljekarni mogao zateći 2021.
 
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2