Skip to main content
  • alt
  • 4.10.2014.

Gdje je nestao Banksyjev grafit?

Što se to dogodilo u Essexu što je tako uznemirilo dušebrižnike da su trebale biti poduzete hitne mjere?

 
Zašto je jedna obična fasada postala platno na kojem se odvija projekcija nerazumijevanja, zadrtosti i ruganja u lice zdravom razumu? Je li cijena koju smo platili za demokraciju to da se svačije mišljenje, koliko god neupućeno ono bilo, vrednuje jednako?
 
Režisera, slikara, poitičkog aktivista ali svima nam najpoznatijeg po satirom natopljenim umjetničkim djelima koje ostavlja po mostovima, nadvožnjacima i fasadama, Banksyjadočekalo je iznenađenje.
 
Njegov novi rad u okrugu Clacton-on-Sea otvoreno je ruganje malograđanštini koja se boji svega šta je drugačije od nje same i prikazuje skupinu od 5 golubova koja pod krilima ima zataknute transparente s natpisima poput “Migrants not welcome”, “Go back to Africa” i “Keep off our worms”  a s desna, gledaući u njih, stoji usamljena egzotična ptica.

{youtube}5gv7UT91eHg{/youtube}
 
Okružno vijeće je primilo jednu žalbu od nekoga tko se ovime našao uvrijeđen, ne shvaćajući da se radi o antirasističkom komentaru u osvit izbora koji će se uskoro održati u Clacton-on-Sea i imati golemi utjecaj na imigracijske zakone.

Čak nam se i čini da iako je samo djelo, za koje sumnjamo da su članovi vijeća znali koliko vrijedi, izgubljeno ipak na neki način ovaj mural nije potraćen jer je njegovim uništavanjem načinjen puni krug koji je samo potvrdio poruku koju je sam umjetnički čin odaslao svijetu. Čini se da Banksy, potekao iz bristolske underground međusobno isprepletene scene glazbenika i umjetnika, i dalje nastavlja gađati prave društvene akorde.

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk