Skip to main content
  • alt
  • 21.01.2015.

Intelektualci inspirirani LSD-jem

Samo droga koju treba baciti u koš s ostalim supstancama? Sve je crno i bijelo bez sivih područja između? No čini se da u ovom sivilu stoji neobična sposobnost spojeva unutar LSD-ja da prošire percepciju, otvore novi integrirani pogled na svijet i odškrinu vrata spoznaje da je sve povezano sa svime ostalime.

 
1. Steve Jobs (1955 – 2011)
 
Nakon jednog semestra na studiju umjetnosti napustio je fakultet i doživio svoje prvo LSD iskustvo. Kasnije u životu izjavio je: ” Uzimanje  LSD-ja je veoma duboko i jedno od najvažnijih stvari u mom životu. LSD vam pokazuje da postoji i druga strana medalje, koje se ne možete sjetiti kada prestane njegovo djelovanje. LSD ojačava moj smisao za ono što je važno, a to je kreiranje velikih stvari.”

alt

 
Aldous Huxley  (1894 – 1963)
 
Jedan od najprogresivnijih mislioca i autora prethodnog stoljeća nerijetko je zalazio u susjedstvo psihodeličnih droga i pod njihovm inspirativnom palicom iz ovog uma su se izlila djela kao  „Raj i pakao“, „Vrli novi svijet“, „Ostrvo“ i esej „Vrata percepcije“ po kojima je grupa Doors odabrala svoje ime uzevši za svoju maksimu rečenicu  „Kada se vrata percepcije otvore, sve će se čovjeku ukazati onako kako jest, beskonačno.“ Nakon što ga je rak grla smjestio na posmrtnu postelju čak i tada je zatražio da mu donesu LSD.

alt

 
Alex Gray (1950 -)
 
Spiritualni psihodelik i slikar koji stvara slike kao mape čakri, meridijana i spletova živaca 1976. pod utjecajem LSD-ja imao je viziju koja je promijenila tijek njegova života. Same čakre on naziva “svetim ogledalima” i slika ono što se u ovim zrcalim ogleda.

alt

 
Francis Crick (1916 – 2004)
 
Molekularni biolog koji je zajedno s Watsonom 1953. otkrio intrigantno spiralno zavijenu strukturu DNK zavojnice. Za otključivanje ove temeljne tajne života dobio je ujedno i Nobelovu nagradu i tvrdio da mu se struktura ovih spiralnih međuzavisnih linija ukazala za vrijeme LSD transa.

alt

 
Kary Banks Mullis (1994 -)
 
Još jedan nobelovac i biokemičar koji je svoju nagradu pokupio za otkriće polimerazne lančane reakcije 1993. Za vrijeme jednog od vezanih intervjua izjavio je kako je sklon uzimanju LSD-ja.

alt

 
Ralph Abraham (1936 -)
 
Matematičar koji shvača međupovezanost svega, koji razumije da je sve samo ništa sa twistom. Napomenuo je kako je uzimanje LSD-ja utjecalo na razvoj njegovih teorija i kako je psihodelična supstanca DMT omogučila da krene povezivati matematiku s ostalim iskustvima u jeziku.

alt

 
Hans Rudolf Giger (1940 – 2014)
 
Švicarac koji je slikao, kipario i dizajnirao što mu je god došlo pod ruku. Golemi kreativni potencijal i translacija ideja u stvarnost obilježili us njegov život i rad i 1980. bio je u teamu koji je dobio Oscara za postignuće u vizualnim efektima u filmu “Alien”.

alt

 
Svijest je tako i tako iluzija a ne činjenica. Samo fantazma zarobljena unutar onoga što nas današnje, u mnogo čemu pevertirano društvo, uči i percepcijama kojima nas hrani o nama samima. No što ako postoji više? Ako je namjena zaista da smo svi isprepleteni u jednu neodvojivu mrežu misli i energije i što ako su ovi i njima slični ljudi na pravome tragu? 

Ovo nije lobi za masovnu konzumaciju LSD-ja, nije ni lobi protiv toga. Ovo je samo ono što jest a to je na jednom mjestu sakupljeno nekoliko iskustava i priča koji govore o tome da se čudesne stvari mogu ponekad spoznati na najneobičnije načine.

 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2