Skip to main content
  • 3.01.2017.

Kako pomoći intoksiciranoj osobi?

Šanse su da ako si mlad, živiš na Balkanu i tu i tamo imaš intenciju zabaviti se na nekom partyju ili festivalu da ti nije stran koncept pijanstva niti njegova neminovnog okrutnog sutrašnjeg brata čije ime ne želimo ni izgovoriti.

 
Apsolutno se nadamo da uvijek imate jednog dezigniranog koji je izvukao najkraću slamku i koji je zadužen za siguran automobilski povratak ako je automobil već u igri.
 
U trenu kada vidiš da osoba pokazuje znakove pijanstva ili kada ih osjetiš na sebi alkohol je već prešao iz želuca u donji probavni trakt. Više manje na ovoj točci nema povrataka i ne možeš ga izbaciti, a s prosjekom od 6 alkoholnih smrti dnevno samo u SAD-u, znanje kako pomoći nekome tko je prečesto pozdravio dno čaše bi jednoga dana moglo značiti razliku između života ili smrti.

 
Kako pomoći?
 
1. Odredi koliko pomoći osoba treba. Ako može govoriti direktno je pitaj, pruži potporu i objasni zašto pitaš. Ako osoba nije koherentna i ne odgovara za svoje ponašanje pokušaj ostati uz nju dok ne vidiš da je suvislija i sposobna odlučivati. Svakako se potrudi da ne konzumira više alkohola.
 
2. Ponudi neko piće koje rehidratizira tijelo, jer je veliki element pijanstva i mamurluka nedostatk vode u tijelu. Voda je vjerojatno najdostupnija, ali imaš li pristupa kokosovoj vodi ili bilo kojem piću koje sadrži elektrolite posegni i za time. Kokosova voda sadržava jednako kalija kao banana.
 
3. Izrazi li osoba želju da je gladna ovo je odličan znak jer će joj nesumnjivo biti bolje. Već navedene banane, datulje ili pak zeleno lisnato povrće su superheroji u poništavanju efekata alkohola, ali bilo kakva hrana će pomoći. Dijuretičkim efektima alkohola iz tijela su isprani esencijalni elementi kao B vitamin, kalcij, magnezij i željezo kao i kalij. Masna hrana je puno bolji izbor kao obrok prije konzumacije alkohola. Bolji je borac za sprečavanje mamurluka nasuprot uvriježenom mišljenju da ga liječi.

 
Znakovi trovanja alkoholom:
 
Pijanstvo možda može biti ekstremno, ali još stepenicu iznad stoji trovanje alkoholom, preopterećenost organizma alkoholom koji gasi sustave u tijelu. U slučaju prepoznavanja bilo kojeg od znakova koji slijede odmah potražite prvu dostupnu medicinsku pomoć:
 
– Osoba je nesvijesna ili polusvijesna i ne možete je probuditi
– Plave usne ili prsti
– Dehidracija
– Ubrzan puls
– Povraćanje dok spava
– Hladne i oznojene ruke i noge
 
Što ne činiti:
 
– Ne ostavljajte ih same da otspavaju
– Ako ih već morate ostaviti na tren dok spavaju položite ih na bok i postavite nešto da im pridržava leđa kako se nebi ugušili ako povrate u snu
– Nemojte ih siliti da hodaju ako nisu sposobni
Ne lijevajte u njih vodu silom jer biste mogli poruzročiti više štete nego koristi
 
Godine i staž pijenja svakako nisu garancija odgovornog konzumiranja alakohola, ali obratite pažnju posebice na eventima koji ukupljaju mnogo mlađu publiku koja je još sklona istraživanju svojih granica i eksperimentu. Svi ponekad donosimo loše i nepromišljenje odluke ili nas ponese trenutak, ali uz pomoć kolektiva one ne moraju imati katastrofalne posljedice. Pazite na sebe i one oko vas, bili prijatelji ili stranci. Nije važno od kuda pomoć stigne ako spasi život!
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2