Skip to main content
  • alkohol

Klin se klinom, ili ipak ne?!

Blagdani su često vezani i uz veliko količine hrane i pića, a nakon prekomjerenog alkoliziranja dolaze i posljedice u obliku glavobolje, vrtoglavice, slabosti, mučnine i povraćanja.

Piše: 

Naslovna foto

alkohol

Kako bi što duže uživali u praznicima, a što manje ih proveli neraspoloženi i nepokretni u krevetu, savjetujemo da ipak ne izbijate klin klinom.

Nutricionisti savjetuju da ako već pijete žestoko piće da radije pijete votku nego whiskey, jedete masniju hranu (u što ne sumnjamo), pijte puno vode, pojedite jutro poslje pijanstva juhu od rajčice. Iz naroda stižu oni prirodni recepti za mamurluk kao što su rasol od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha.

champagne

Prema pisanju Nacional Geographica u Njemačkoj je lijek za mamurluk kisela ili marinirana haringa, koju Nijemci zovu Rollmops. Zalogaji su napravljeni od tankih fileta haringe omotanih oko komada luka ili kiselog krastavca, Nijemci ga nazivaju katerfrühstück, ili mamurni doručak.

Rumunji koriste tripice ili fileke kao lijek protiv alkoholnih tegoba. Također ga se smatra lijekom i u Meksiku i Turskoj, a i u drugim zemljama. No u Rumunjskoj spravljen je tako da se iznutrica skuha u jako masnoj vodi sa korjenastim povrćem, češnjakom, octom i vrhnjem.

Poljski lijek protiv mamurluka temelji se na kiselom mlijeku (koje nije pasterizirano te je ostavljeno na sobnoj temperaturi na dan ili dva) čini čuda, dok drugi tvrde da je potrebno nešto mnogo kiselije, poput naljeva od kiselih krastavaca ili octa.

seth troxler

Jedini potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih količina alkohola. Ipak, teško da će u ovo blagdansko doba rijetki primjeniti ovu metodu, stoga samo polako, ne pijte ako vozite i živjeli vi nama!

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2