Skip to main content
  • 2.07.2016.

Mikroskopske kamere ti vire u tijelo

Gdje je budućnost? Bliže no što misliš dragi naš. Baci oko… ili kameru.

 
Možda misliš da su se špijuni okoristili vrhuncima tehnologije, sliniš za gadgetima agenta s dozvolom za ubijanje i kamerama sakrivenim u gumbićima, vrhovima kemijskih olovaka ili ušica igle, no sada gazimo u sasvim novim vodama, s mini krećemo u mikro. 
 
Daleko smo stigli od bljesaka prvih grubo konstruiranih kamera. Sveučilište u Stuttgartu je upravo uposlilo 3D printer kako bi stvorilo novu kameru s tri leće promjera samo 100 mikrometara ( i da, to je dovoljno sićušno da se ubrizga u tijelo injekcijom), savršeno za endoskopije i bilo koju potrebu proučavanja ljudskog tijela iznutra u stvarnom vremenu. Trenutno u prvoj fazi još treba biti povezana na optičko vlakno, ali već je moguće printati razne oblike leća, kao trokutaste ili prestenaste, ovisno o svrsi kojoj će poslužiti.

 
Još nismo u domeni toga kada ćeš po svog osobnog mikro kamermana potegnuti do najbliže ambulante, ali ova nova tehnologija otvara nove zanimljive prostore i mogućnosti u robotici, kamere koje bi mogle biti smještene u samovozeće aute bez da su uopće vidljive, kamere za pametne telefone koje snimaju u 360°. Golemi plus je da ih je vrlo lako načiniti i ne zahtjeva mnogo vremena. Stuttgardski team je svoje načinio u rasponu od nekoliko sati.
 
Sva nova tehnologija, baš kao i svaki novi medij (kako nas je naučio Marshall McLuhan), mijenja uzorke ponašanja unutar društvenog tkanja. Ni jedna nije ni dobra ni loša sama po sebi. Vatra može skuhati jaje ili čovjeka, uređaj za prisluškivanje razotkriti zločin ili invadirati privatnost i svetost doma. Sve je stvar konteksta i moralnih margina postavljenih oko novih dostignuća. Nije teško zamisliti zloupotrebu mikrokamere, ali s druge strane onima koji se na to odluče bismo poželjeli da je izgube u našem makro svijetu, barem to neće biti teško. No dok ne dođe do komercijalne primjene ostaje nam nadati se jednom novom revolucionarnom dobu vizualizacije svijeta oko sebe kroz "goleme" kamere kojima baratamo sada.
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop