Skip to main content
  • 30.06.2016.

Rave i njegov utjecaj na umjetnost i kulturu

Svako doba ima svoje demone i svako doba i generacija ih egzorcira na sebi svojstven način.

Piše: 

 
Nakon demonskih manifestacija neke kolektivne društvene emocionalne praznine, suočavanja i plesa s beštijom koja buja iznutra i konačno njenog razrješenja u kontra kulturnom pokretu slijedi razdoblje čišćenja i smirivanja u kojem je prošlo dovoljno vremena za arheologiziranje, analizu i antologije koje služe kao orijentiri i zapisi za generacije koje nikada neće imati priliku proživjeti ove početke. 

 
Tako je Black Dog Publishing svom repertoaru pridodao knjigu Rave: Rave and Its Influence on Art and Culture. Nakon supernove smrti industrijske Europe i uklizavanja s mehaničkog u digitalno Europski kontinent je proživio jedan od najvećih i najopsežnijih mladenačkih pokreta ikada, pružajući onima koji odrastaju u ovom marginalnom prelaznom vremenu mjesto na kojem se osjećaju kao da pripadaju nečemu većem od sebe samih.

Knjiga je koncentrirana na sveobuhvatno istraživanje rave kulture na pozadini veće političke i ekonomske scenografije koja je služila kao lijevak prema istom cilju. Knjiga se orijentira na samu glazbu koja je bila ključni katarzični momenat, ali ujedno u širokom istraživanju zahvaća i njen trajni utjecaj koji je zauvijek promijenio suvremenu umjetnost i vizualne kulturne prakse.

 
Unutar korica pronaći ćete osvrt na umjetnike koji su uz membrane ravea pronašli svoj umjetnički izričaj pa će se ovdje naći djela umjetnika kao što su Jeremy Deller, Rineke Dijkstra i Daniel Pflumm, ali ujedno i širi diskurs teme kako je estetika i ideologija ravea utjecala na pojmove autonomije, javnih sloboda, tehnologije i kreativnosti. Dizajn uključuje raspon ilustracija, fotografija i specijalističkih tekstova, sabranih i koherentno predstavljenih uz pomoć grafičkog dizajnera Jelle Maréchala.

 
Rave: Rave and Its Influence on Art and Culture može stajati sam za sebe, ali nastaje u pravo vrijeme kao popratni sadržaj izložbe Energy Flash—The Rave Movement u M HKA, otvorene od 17.lipnja do 25. rujna, a svoj primjerak 288 stranica očaravajućeg presjeka jedne kulture koja je nošena na leđima glazbe mutirala svoj trenutak u vremenu možete ugrabiti ovdje. Enjoy!
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2