Skip to main content
  • 24.09.2016.

Sintetički alkohol – buzz bez mamurluka!

Kava bez kofeina, maslac bez masnoće, miljeko bez laktoze, instant zajubljivanje bez onog "falling" dijela, užitak bez rizika…

 
Suvremeni svijet po prvi puta u povijesti čovječanstva toliko resursa i energije ulaže u ugađanja čovjeku, u ideju da želiš uživati stalno, konstantno i neprekidno u svemu, ali… ali bez mogućnosti negativne posljedice! Želimo samo postrugati vrhnje (dakako nemasno) s vrha i ostaviti samo dobre elemente iskustva. Osobna sreća je relativno nova ideja koja se pojavila od kada predominantno Zapad ima riješena bazična životna pitanja pa se fokus s preživljavanja prebacio na vječitu potragu za srećom i avanturom. Čak i deklaracija nezavisnosti ti ne garantira da je sreću moguće naći, daje ti samo pravo da je tražiš. 

 
Dok za neke stvari ovo jednostavno nije mogućnost čini se da za sve one koji vole izletovati na dno pokoje ili pokoje više čašice tekućeg društvenog lubrikanta ipak stiže dobra vijest. Jutra u kojima se osjećaš kao da te je udario teretni vlak, nakon čega si pao u koprive samo da bi na tebe pala košnica i zatim si bježeći od pčela uletio usred stampeda divljih konja koji su si zaplesali tango kopitima po tvome tijelu, bi mogla postati stvar prošlosti.
 
Gospodin profesor David Nutt s Imperial sveučilišta u Londonu, nabacio je kutu, pošao u labos i odlučio se uhvatiti hvale vrijednog projekta, stvorivši na kraju sintetički alkohol ili kako ga on naziva "alcosynth".
 
Efekti alkoholnih pića oslanjaju se na sposobnost molekule alkohola da oponaša djelovanje kemikalije GABA, koja se stvara u mozgu i aktivira neurotransmitere kao što je dopamin. Da, to je razlog zašto postaneš smijuckava duša zabave i odjednom, nakon nekoliko čašica, osjećaš golemu ljubav prema svojoj ekipi. Alkohol se tako poigrava s GABA receptorima u mozgu, ali ne diskriminira pa dotakne sve receptore oko sebe i tada se oni pokušavaju oporaviti narednog jutra poslužujući ti doručak od suhih usta, neopisive žeđi, glavobolje, smanjenih motornih vještina i koordinacije… Dakle generalnog raspoloženja u kojem se pišu oporuke i daju obećanja božanstvima da više nikada ne piješ. Sintetički alkohol se razlikuje po tome da ciljano djeluje samo na GABA receptore i pruža ti samo ono što od alkohola tražiš bez nuspojava.

 
Za sada je profesor Nutt sintetizirao dvije verzije koje je predao na reviziju za komercijalnu uporabu, no u labosu je stvoreno oko 90 varijanti. Komentirao je: "Odlično idu u mojito. Mogu jednako lako ići i u nešto potpuno prozirno kao Tom Collins. Jedan je poprilično bez okusa, a drugi je gorak."
 
U procesu je također i pronalaženja "protuotrova" koji bi blokirao GABA receptore omogućujući instant triježnjenje. Nutt smatra da bi alcosynth mogao zamijeniti tradicionalni alkohol do 2050., ali to bi zahtjevalo da velika Britanija promijeni svoj zakon o sintetičkim drogama, jer ovaj nije vrio negdje bačvi već je nastao u menzuri.
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop