Skip to main content
  • alt

Splitski Krug prijateljstva i kreative

Krugovi, kružnice i cirkularno neprekinuto kretanje života oko tebe, zmija koja grize sama svoj rep kao beskonačno perpetuiranje života, linija koja nema početka ni kraja već je odjednom posvuda i nigdje.


Kao najsavršeniji geometrijski oblik, koji zauzima najmanju površinu, kao jedna linija koja pokazuje beskonačnost uvrtanja svega i kao onaj koji je sam zasebna samodostatna cjelina nastao je i designer store Krug. U Splitu, u staroj gradskoj jezgri, osim tisuća i tisuća utkanih priča postoji i jedan mali, sasvim osobiti, dućan sa srcem kao kuća iza kojeg se kriju dizajnerice Katarina Bilan, Margita Videtić, Emina Štrkljević i Selma Štrkljević Mravak. Dame, koje su postale pokretačka sila koja kotrlja kružnicu dalje, smatraju da je njihov krug onaj prijateljstva i ideja, jer ove dvije stvari pokreću svijet.

alt

 
Store je nastao kako bi se na najbolji mogući način predstavile domaćoj i stranoj publici i Split je taman bio zreo za nešto ovakvo. I u ovoj jednoj toploj obiteljsko-prijateljskoj priči one tako provode dane u romaničkom prostoru Dioklecijanove palače, druže se se s klijentima, uče ih o kolekcijama, prepričavaju inspiracije i ujedno uče i same od svojih vlastitih kupaca. Beskonačno zadovoljne ovim lice u lice pristupom i vraćanju ljudskosti u prodaju smatraju kako u Splitu još ima mnogo mjesta za ovakve priče kojima se možemo boriti protiv neosobne hladnoće i generičnosti shopping centara.

alt

 
Modeli koje prodaju nisu beskonačne serije istog već svaki nosi svoju povijest i jasno im je da su sve grane umjetnosti i obrta međupovezane u petlju uzajamne inspiracije pa tako u Krugu ugošćuju i mlade umjetnike izlažući njihove radove. Već su ostvarene zanimljive suradnje s grafičkim dizajnerom i ilustratorom Mišom Komendom, a ove godine su u ponudu uvrstili predmete od keramike Dunje Ignis te fotografije i grafike dizajnerice vizualnih umjetnosti Alme Štrkljević. Brandovi koje djevojke trenutno nude su Chicks on Chic, Little Wonder i Dott a klijentela je razmazana i stilski i generacijski. Napominju da nas što se tiče kolekcija i nadolazećih suradnji čeka još mnogo toga lijepog, 
 
Za mini priču o tri točke koje kližu Krugom oko bacite niže i ponesu li vas stopala uskoro put Splita u orbitu oko stare jezgre, navratite i opišite oko sebe ovu kreativnu toplu kružnicu.

alt

 
CHICKS ON CHIC
 
Iza branda Chicks on Chic kriju se dizajnerice Emina Štrkljević i Margita Videtić. Rođen je prije 4 godine na hranjivoj podlozi redizajniranja vintage odjeće, dok se danas bavi izradom odjeće te ručno rađenih torbi i ruksaka od kože i tekstila. Svi komadi napravljeni su u malim serijama, od prirodnih materijala, inspirirani vintage odjećom i krojevima s velikim naglasom na detalje koji i jesu svojevrsni Chicks on Chic pečat. Nijanse mijenjaju percepciju.
 
DOTT.
 
Iza brenda Dott. stoji modna dizajnerica i kostimografkinja Katarina Bilan. Dott. je pokrenut prije pet godina i njegova glavna karakteristika su mini kolekcije koje obuhvaćaju osam do deset odjevnih komada uvijek zanimljivih i upečatljivih krojeva. Od samih početaka, kada su u Katarininom radu prevladavale boje i uzorci poput prugica i točkica, do zadnjih kolekcija, koje su većinom monokromatske, zadržao je prepoznatljivu dozu zaigranosti i ženstvenosti. Komade stE mogli zateći na svim važnijim modnim manifestacijama i izložbama u Hrvatskoj kao što su Dan D, Zona 45, Artomat, Velesajam kulture, te ostvarila nekoliko suradnji na području dizajna i kostimografije. Također je izabrana da kao mladi dizajner predstavlja Split i svoj brand za poznatu njemačku televiziju Deutsche welle. 
 
LITTLE WONDER
 
Čudotvorka je Selma Štrkljević Mravak, diplomirana povjesničarka umjetnosti i talijanistica koja je svoju ljubav pronašla u kreativnim vodama. Brand je nastao 2010. godine. Glavna karakteristika Little Wonder nakita je eklektičan spoj različitih materijala poput kože, lana, poludragog kamenja, industrijskih metala koji su ručno rezani, poliran i galvaniziran. U pet godina postojanja Selma se predstavila na jednoj od najvažnijih izložbi hrvatskog dizajna Danu D, na izložbi Complete Parts u New Yorku, gdje je među 49 dizajnera iz 21 zemlje predstavljala Hrvatsku, i na Month of Design u Ljubljani, a ako ste kojim slučajem prelistali britanski Vogue mogli ste ga zateći i na njegovim stranicama.
wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop