Skip to main content
  • alt
  • 25.12.2014.

Što se događa u mozgu dok slušaš glazbu?

Znaš li da kada slušaš glazbu tvoji moždani valovi se sinkroniziraju sa amplitudom glazbenog vala i pokušavaju s njim uskladiti disanje i otkucaje srca?

 
Svi smo bili tamo, nevjerojatni emocionalno temporalni mjehurić dok slušaš omiljenu pjesmu. Vrijeme i prostor ne postoje. Postojiš samo ti i ton. Zašto se ovo događa, zašto je glazba toliko usađena u nas i što se događa unutar mozga kada slušaš progresiju tonova?
 
Znamo da je hrana nužna kako bi se ponašala kao gorivo našeg fizičkog tijela no je li moguće da je glazba auditorni emocionalni ekvivalent? Rana društva su se uvelike okupljala oko mjesta na kojima se nalazi hrana, no glazba i ples su služili kao sredstvo jačanja veza unutar zajednice. Zato i osjećamo nepovjerenje i neobično zbunjujuću odbojnost susretnemo li nekoga tko s nama podijeli svoju ravnodušnost spram glazbe.

alt

 
Ipak, glazba nije samo ona koja sadrži emocionalnu i socijalnu komponentu. Tonovi i melodije doslovce mijenjaju strukturu mozga strvarajući nove veze, poboljšavajući stare i ponašajući se kao most koji spaja dvije odvojene hemisfere. Slušanje glazbe jedna je od rijetkih aktivnosti koja uključuje čitav mozak. 
 
Riješavate li matematički problem, pokušavate stajati na jednoj nozi ili zapamtiti nečiji broj telefona dok ne dotrčite do papirića da ga zapišete, u svakom trenu palite neurone specifično zadužene za ovu zadaću bili to oni za motoriku, logiku ili pak kratkoročno pamćenje no slušanje glazbe sa svom njenom kompleksnošću i emocionalnim komponentama uzrokuje pravi vatromet u mozgu.
 
Glazba kao lijek nije iluzija ili new age naklapanje. Radi se o stvarnom potencijalu zvučnih valova da mijenja i liječi, restruktirira i popravlja i još jedan plus; ako si ikada u noćnom klubu donio lošu ili jako lošu odluku nisi ti kriv, glasna glazba te je učinila nesposobnim donijeti pravu odluku tako da… smatraj se odriješenim. Što glazba čini mozgu pogledaj u videu, zabavi se, nauči ponešto i uživaj!
{youtube}JpUVMpX62nw{/youtube}
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk