Skip to main content
  • alt
  • 30.09.2014.

U ime Gatesa, Zuckerberga i bita

Smiješno zar ne? Pogledajte samo pola stoljeća unazad i tko bi ikada mogao pomisliti kako će se cijela naša kugla sabiti u jednu veliku digitalnu loptu, gdje je meni, baš po ničemu iznimnoj, sasvim normalno istovremeno imati otvoreno nekoliko inboxa i razgovarati sa Katrom, Singapurom i Krakovom? 


Tko bi pomislio da ćemo doći u doba u kojem ćemo znati što većina naših poznanika ruča iako smo svjesni činjenice da će im se ručak ohladiti dok poslikaju i popostaju po svim društvenim mrežama na koje su se namjerili (Ako ne uslikaš ručak, znači li to uopće da si jeo? Možda ideja za novu New Age dijetu na pomolu?)? Tko bi ikada rekao da će mačke preuzeti bespuća internetske mreže (to im je oduvijek bio plan, znate kakve su mačke) i satima vas natjerati da se smijete njihovim ludorijama, nestašlucima, golemoj ljubavi prema kutijama, šuškavim predmetima i grebanju pokućstva? To biikada pomislio da će pojava jedne društvene mreže promijeniti čitavu društvenost?

 
Naravno tehnologija nam je donijela nemjerljiva dobra i digitalna revolucija katapultirala svijet u novu faze eksponencijalnog razvoja. No, ni pita od jabuka sama po sebi nije ni dobra ni loša. Možete je slasno smazati ili je pak u nekom komičnom skeču zalijepiti prijatelju na lice (ne preporučamo izvođenje ovoga čina osim ako ne smatrate da imate viška prijatelja… ma kako god, čak i ako krene po krivu imate još nekoliko stotina onih digitalnih na lageru). Baš kao i naša metaforička pita i tehnologija može okrenuti na bilo koju stranu i olakšati i obogatiti život jednako lako kao što vas može učiniti svojim robom.  
 
Zatrpani u spravice i gadgete, pomno prateći najave novih i njišući se u ritmovima prerazvikanog marketinga za kutijice koje apsolutno moramo pridodati svom arsenalu ili u kapitalističkoj logici potrošnje po svaku cijenu zamijeniti staro novim, zaboravljamo ponekad da nam možda nisu potrebne i ne promišljamo razloge zbog kojih ih želimo. Svakako je imperativ da nabavite svoju spravicu prije susjeda. Kroz povijest se mnogo toga smatralo luksuzom ali vanjska lepeza aparature kojom pokazujemo imućnost i status dobila je novog člana nakon što bit i bajt preuzimaju kontrolu svijetom. 

 
Tako da naš savjet je uložite u kvalitetan proizvod koji odgovara vašim potrebama. Nije vam potrebno mini računalo s kojim možete lansirati space shuttle ako samo želite da ima dobru kameru da možete slikati svoje ljubimce, odličnu reprodukciju zvuka da se možete tresuckati uz vruće ritmove dok se muvate gradom ili veliki ekran jer ste malo ćoravi ili imate prevelike prste za sićušne touch screenove. Birajte mudro a višak novca usmjerite na kupovanje nezaboravnih iskustava poput koncerata i druženja. Spustite danas mobitel, ostavite ga na sat vremena negdje u ladici i posvetite se stvarnim mesnatim ljudima koji se nalaze oko vas. Dok se ne odlučite još sakriti sa mreže i zauzdati vječnu dostupnost bacite oko na sjajan video koji je poslužio kao inspiracija ovoga teksta. Samo dva kauboja u saloonu i verbalni puteljak u apsurd tech talka da vam uljepša dan, nama svakako jest.
 
{youtube}ecEcI8Hd_AI{/youtube}

Budite nam pozdravljeni dragi prijatelji ovog digitalnog svemira.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk