Skip to main content
  • alt
  • 8.11.2014.

Yaybahar – u potpunosti novi instrument

Whoooa… uopće ne znamo ni kao da počnemo opsivati ovo. Možemo samo reći svaka čast izumitelju.

 
Jer izumitelj doista jest jedina riječ koja može okarakterizirati glazbenika koji si je za bazu postavio Istambul, Görkema Şena. 
 
Bez i jednog elektrona koji jurne žicom, bez ikakve druge energije osim same vibracije, zraka, metala, žica i opni bubnjeva Görkem Şen je načinio u potpunosti akustični instrument koji je sposoban proizvesti zvuk koji smo do sada mogli čuti načinjen samo digitalno. Kako je uopće moguće da na ovaj način dobijete elektronički synth zvuk morat ćete priupitati mnogo učenije ljude.

alt

 
Instrument se može svirati gudalom, maljem, štapovima za bubnjeve, a kako smo tako i tako u domeni nadnaravnog gledajući i slušajući ovo, vjerojatno bi dobro zvučao da po njemu potegnete i klip kukuruza ili udarite bubanj lignjom. 
 
Njegov tvorac instrumentu je dao ime Yaybahar i sastavio ga od dvije opne nalik klasičnom bubnju, dvije duge fleksibilne šipke i dugim vratom sa žicama. Uopće ne sumnjamo da će ovaj analogni drugi pol digitanom zvuku uskoro pronaći svoje mjesto u glazbenom partenonu. Kako zvuči retro/sci-fi/onostrani zvuk poslušajte u nastavku.

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2