Skip to main content
  • alt
  • 21.12.2014.

Zadarsko more pjeva

Zadar ima toliko toga za ponuditi, ali jedna od najimpresivnijih stvari za vidjeti je morsko/glazbeno/umjetničko djelo kojeg se ne bi posramio ni Posejdon sam.

 
Zadarske morske orgulje su nevjerojatno zanimljvi spoj arhitekture, glazbe i prirode. Njihov zvuk nastaje isključivo energijom mora. Valovi sami po sebi već su glazba za uši, ali ovoga puta njihovo kretanje kao i uzdizanje i spuštanje razine mora, uzrokovano plimom i osekom, proizvodi potpuno nepredvidive prekrasne zvukove. Doslovce slušate prirodu kako se kreće. 
 
Autor ovog morskog instrumenta je arhitekt Nikola Bašić, a koautori su Ivica Stamać (zvuk); Vladimir Andročec (hidraulika) te orguljarski atelier Heferer koji se pobrinuo da orgulje orguljaju kako valja. Posebno su složene u 7 zvukovnih klastera u dva durska akorda specifično odabrana kako bi pratili glazbenu matricu klapske pjesme.

alt

 
Načinjene su 2005, a naredne godine gospodin Bašić je dobio Europsku nagradu za urbani javni prostor. Orgulje su u međuvremenu postale svjetski hit i omiljeno mjesto za katarzu na kojem svijet ostaviš vani, samo šutiš i slušaš. 15. prosinca je također emitiran jedan live stream zvuka u trajanju od dva sata na britanskoj radiostanici NTS.
 
Smještene su na zapadnom djelu zadarske rive, samo par koraka udaljene od Pozdrava Suncu i nikada nisu čuo nešto toliko lijepo i smirujuće. Da nam ne bi jednostavno morao vjerovati na riječ, izvoli, poslušaj kako zvuči kad more pjeva.
{youtube}myV3E9uREuI{/youtube}
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk