Skip to main content
  • 17.03.2017.

Thianov pogled na Berghain + otvaranje trećeg floora!

Berghain je najavio kako otvara treći floor uz dosadašnje osi Panorama Bara i centralnog Berghaina. Treći podij biti će lociran direktno ispod stopala Berghaina i naziva je “Säule”, što bi prevedeno s njemačkog značilo stup. 

Piše: 

 
Vođeni Thianovom linijom misli s njegova vlastita bloga povest ćemo vas tako posjetnikom onoga zašto se Berghain uzdignuo kao jedno od najprepoznatljivijih mjesta elektroničke glazbe u svijetu. 
 
Thian je započeo sa zanimljivom činjenicom da je Berghain poznatiji po svojoj politici upada nego glazbi gdje su priče o tome koliko je teško upasti postale urbane legende kuloara (op.a. marketinški ciljano upravo da organski, znatiželjom ljudskog, potaknu razgovor o klubu kao neplaćenu reklamu i osobni izazov plesaču koji i sam želi biti dio legende?… Moguće). Napominje kako je Berlin grad koji promovira raznolikost na svim razinama, ali glavna party lokacija upravo uzdiže svoj status diskriminatornom politikom, (op.a. psihološkom logikom – uvijek želiš biti dio grupe koje iz bilo kojeg, ma koliko proizvoljnog, razloga ne smiješ biti), no čak ako i ne upadneš Berlin je veliki grad sa sjajnim mjestima za izlazak.

 
Nastavlja kako postoji objašnjenje za strelovit rast popularnosti Berghaina – on je zapravo reinkarnacija berlinskog Ostgut kluba koji je nastao iz muškog fetiš kluba "Snax", pa je logično da imao veliku podršku još prije no što je službeno otvoren. Osobno fan Panorama Bara zbog njegove nastrojenosti houseu, Thian voli činjenicu da je tamo uvijek nešto ekstra, mali dio koji čini golemu razliku, da se možeš u potpunosti izgubiti u glazbi i nikoga nije briga. Nije na odmet spomenuti ni Meyer Soud System koji postavlja zvučnik u svaki kut prostorije, sa subwooferima i mesnatim bassom koji su savršena kombinacija za intimniji prostor. Glavni floor je ipak pod paskom Fuction One sustava kojeg je ugradio Benedikt Koch i objasnio da najjači sound system na svijetu u Berghainu ugavnom operira na oko 20 % maksimalnog kapaciteta.

 
Od 90-ih nadalje svakako postoji vidljiva razlika, ali neki su klubovi kao recimo Tresor, koji je velikim dijelom odgovaran za donošenje zvuka Detroita u Europu, uspjeli preživjeti desetljeća s istim žarom u kojemu je bitna samo glazba. No posljednje desetljeće donosi prelazak u kojem clubberi trebaju nešto više i glazba sama više nije dovoljna, iako će iskusni hodočasnici uvijek znanti cijeniti atmosferu, kvalitetnog DJ, razglas i privatnost. Sve ovo za Berghain funkcionira već punih 13 godina i što se Thiana tiče, nema veze jesi li početnik ili iskusni partyjaner  –  s Berghainom ne možeš pogriješiti (upadneš li naravno).
 
 
 
 
 
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk