Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Propale hrvatske tvornice treba pretvoriti u techno/house klubove

Nedjelja, 12 Ožujak 2017

U splitskoj luci gdje ljeti prođu miljuni turista odavno je potopljen jedan brod.


Nekada davno tvrtka Dalmacijavino bila je div u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića, a onda je utonula u surovu hrvatsku svakodnevicu gdje je na papiru postala samo jedna brojka, jedno slovo i jedna igračka u rukama vladajućih.


Foto: Laurie Mitchell

Fotografi Splitskog portala ušli su unutar ruševina i zabilježili kaos.

Godinama su pogoni propadali pa tako i ovaj kojeg upravo gledate, da bi konačni spas ove potonule tvrtke došao prošle godine, kada je u stečaju kupio novi poduzetnik.No, ono što je nas asociralo gledajući splitsku tvornicu Dalmacijavina u trajektnoj luci jest, da unatoč novom vlasniku ona i dalje stoji napuštena, pa kako bi bilo da nekada netko iz države, grada ili pak sam vlasnik konačno shvate da ovo ruglo samo ruši vizuru grada.A što da netko od ovih derutnih prostora napravi techno/house klub s više plesnih podija. U zapadnoj Europi mnogo je uništenih tvornica i skladišta u kojima su izniknuli novi klubovi, koncertni prostori ili samo mjesta s povremenim "secret"partijima.Tanzhaus West u Frankfurtu, Berghain i Tresor u Berlinu, Printworks London, Trouw Amsterdam, a upravo se renovira i bivša elektrana Packard Plant u Detroitu gdje bi trebao niknuti novi Tresor, samo su neki od primjera..U Hrvatskoj postoje klubovi u bivšoj tvornici Katran (Zagreb), Munja (Zagreb), te Torpedo (Rijeka)..

S obzirom na to da je turistička sezona Splita sve duža, postoje dobri preduvjeti za takvo nešto.
Cijelu fotogaleriju prostora pogledajte ovdje.Ima li i u Vašem gradu sličnih priča?
Pošaljite nam fotografije prostora u Vašem gradu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript za koje mislite da bi se jednog dana mogli pretvoriti u mjesta za partijanje. Sigurno je da u Hrvatskoj postoji mnogo sličnih prostora s obzirom da su tijekom posljednja 2 desetljeća ugašene mnoge tvornice.

Naslovnu fotku potpisuje Poslovni.hr