Baner

Techno Parade slavi 20 godina, a jedan hrvatski DJ nastupio je na prvoj paradi!

Subota, 21 Travanj 2018

Koncept Techno Paradea potekao je iz Njemačke, a klicu u Francusku je otpuhao baš vjetar otpora.


Transplatacija se dogodila nakon što je 1996. u zadnji tren otkazan festival "Polaris" jer se Lyon bojao povezanosti tek ponikle glazbene scene s drogama i izgredima. Sponzorska organizacija parade, Technopol, formirana je tako upravo kao odgovor na ovu vladinu represiju i od tada brani žanr postavljajući paradu svake godine od 1998.

Technopol se smatra jednom od najvećih boraca za prava elektroničkih glazbenika u Francuskoj. Udruga se bavi razvojem elektroničke kulture i glazbene industrije, zaštitom organizatora i prijenosom elektroničkih glazbenih događaja. 2005. su izdali službeni vodič svih party organizatora u Francuskoj.


Od tada nadalje francuski techno je stvorio svoj vlastiti bogati zvuk na koji je britanski tisak zalijepio etiketu "French Touch". Od sredine devedesetih promijenio se i način na koji vladajući gledaju ovaj glazbeni event pa je tako i Ministarstvo kulture priskočilo u pomoć sa financiranjem festivala.Ovo je sudbina svih kulturno umjetničkih pokreta - otpor, prihvaćanje i na poslijetku slavljenje. Na Techno Parade-u svake godine sudjeluje od 15 do 20 opremljenih kola na kojima se pušta glazba najpopularnijih svjetskih DJ-eva, poput Boba Sinclara, Davida Guette, Afrojacka, Juana Atkinsa, Agorie, Cassiusa, Dana Ghenacia itd.Manifestacija se održava svake godine u rujnu (treća ili četvrta subota u mjesecu). Tijekom dana na ulicama Pariza okuplja se oko 400.000 posjetitelja iz svih dijelova svijeta, uglavnom ljubitelji elektroničke glazbe koji plešu i pozdravljaju dolaske 20-tak različitih moderno opremljenih kamiona.Kamioni su zvučno i svjetlosno opremljeni s binom, bannerima, video zidovima i DJ stageom na kojem sviraju različiti umjetnici. Na kamion je moguće okupiti i manji broj gostiju. Smotra traje 5 sati, te se prenosi uživo i medijski putem Radio FG kao i TV. Ovaj event vidi kroz promidžbene kanale i TV oko 6 miljuna ljudi.Jedan od sudionika Techno Paradea savršeno je sabio svoje iskustvo događaja koji unatoč futurističkim zvucima još uvijek nevjerojatno vuče na iskonske tribalne sugestije zajedništva: "Beat je tako glasan da vas udari u trbuh; jedina stvar koju možete je poslušati ga i plesati".Event ima namjeru brisati kulturološke i rasne granice u sve premreženijem svijetu stapanja i prožimanja pa je tako 2011. sadržavao posvetu Arapskom Proljeću nazvanu "Independent Dance, a 2012 "Renew'all" je predstavio platformu s alžirskim elektroničkim umjetnicima. Dobro došli na parišku paradu 2015.! „Uskočite u samo srce ritma“ bila je poruka jedne od inačica.Na prvom i drugom Techno Paradeu 1998. i 1999. bio je i naš Pero-Fullhouse kojeg možete vidjeti na fotkama sa Jean-Marie Konom i ekipom, a na par fotki se vidi da je i svirao na jednom od kamiona. Fotografije datiraju iz 1999.g.
 Techno Parade slavi 20 godina, a jedan hrvatski DJ nastupio je na prvoj paradi!